вторник, юли 9, 2024

Самолетни билети до Рим – вашият паспорт към едно незабравимо преживяване

Вечният град! Едва ли има човек, на който да не му се ходи за дълъг уикенд до Рим. Столицата на Италия предлага безброй изкушения, които ще ви заредят с незабравими емоции и добро настроение. Достатъчно е да си освободите уикенда, да се снабдите със самолетни билети - и да потеглите! Ето кои са някои от най-интересните неща за правене на ваше разположение в хилядолетния град.

Колизеума, римския форум и Палатинския хълм

Колизеумът е буквално огромен – има 80 входа и е побирал повече от 50 хил. зрители и е най-голямата подобна структура в света. Строежът му започва по времето на Веспасиан през 70-72 г. и приключва десетилетие по-късно при сина му Тит през 80-та година. Финансиран е от плячката, заграбена при обсадата на Йерусалим. Известен е и като Амфитеатър на Флавиите и кани да поемете по стъпките на императори и гладиатори – едните организирали зрелищата за публиката, а другите водили битки на арената. Днес символът на Рим е един от най-посещаваните археологически обекти в света. Част е от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Спокойно можем да кажем, че Форумът е сърцето на древен Рим. Тук кипял общественият и социален живот и се провеждали безброй битки на политическия фронт. На територията му се издигат три арки, построени от различни императори, за да отбележат победи. Цяло чудо е съхранената Курия Юлия, където някога заседавал сената. Някога използвана като църква, тя и днес е в добро състояние. Много внушителен е и храмът на Сатурн. Близкият Палатински хълм пък, е най-известният от общо седемте хълма на Рим. Според легендата, именно тук е мястото, където вълчицата спасила Рем и Ромул. Днес, е покрит с руини от различни времена, разказващи истории за миналото. Всичко това и още много, ви очаква на полет разстояние. Изберете своите самолетни билети Рим за желаните дати и приятно пътуване!

Ватиканските музеи, Сикстинската капела, Базиликата Свети Петър

Забележителности в Рим

Ватиканските музеи са основани от папа Юлий II в началото на XVI в. и имат една от най-големите колекции изкуство в света – близо 70 хил. артефакта, от които са изложени около 20 хил. – от египетски мумии и етруски бронз, през скулптури и гоблени, до картини и фрески на едни от най-великите ренесансови творци като Рафаело, Караваджо, Микеланджело, Бернини, да Винчи. Показани са и произведения на Карло Кара, Ван Гог, Гоген, Салвадор Дали, Пабло Пикасо. Последната „стая“, която ще посетите във Ватиканския музеи, е Сикстинската капела. Ще разберете, че сте там, когато около вас изведнъж настане тишина и всички започнат да гледат нагоре. Построена е между 1477 и 1480 г. от папа Сикст IV и носи неговото име. Стенописите на Микеланджело, украсяващи помещението са просто зашеметяващи. На 10 минути ви очаква и Базиликата Свети Петър. Отваря врати през 1626 г. след над век строителни работи. Изпълнена е със съкровища като древен египетски обелиск, скулптурата La Pietà на Микеланджело, Балдахинът на Бернини, статуята на Свети Петър, а Ватиканските пещери, пазят гробниците на папи сред които Йоан Павел II и няколко светци.

Пантеонът, фонтана ди Треви, пиаца Навона и замъкът Сант Анджело

Най-добре запазеният храм от древността, е именно римският Пантеон. Името му означава „всички богове“ и е издигнат в прослава на десетте божества, които римляните почитали през езическия период. Строежът му продължава от 27 г. пр.н.е. до 128 г. Всички 16 масивни колони, които крепят фронтона му са изваяни в Египет. Забележителен е куполът на сградата, който е с диаметър 43 м. Крепи се на арки и най-високата му точка е на 43,3 м. от изящния под на древната постройка. Тук почива художникът Рафаело, наред с други знатни личности, а днес Пантеонът служи като църква.

Фонтанът ди Треви е може би най-известният в света. Построен е през 1762 г. и е известен и като Изворът на девицата. Вграден е в стената на съседния дворец. Показва бог Нептун (Океан), стъпил върху колесница, теглена от два крилати коня. Женските фигури до него символизират изобилието и здравето. Казват, че хвърлите ли монета във фонтана – с дясната ръка, през лявото си рамо, отново ще се върнете в Рим. Всеки ден монети на стойност няколко хиляди евро намират пътя си към басейна, символизиращ морето.

Други красиви фонтани ви очакват на Пиаца Навона, наред с църквата Света Агнес. Замъкът Сант Анджело пък, е отворен за посетители на десния бряг на Тибър. Издигнат е през 2 в. и е бил предназначен за гробница на император Адриан и неговото семейство. През годините служи като какво ли не – от мавзолей до крепост. От 1906 г. е музей, като гостите посреща архангел Михаил, сякаш кацнал да си почине на върха на сградата.

Какво друго ви очаква в Рим?

Какво да се види в Рим?

Галерия и вила Боргезе, Базилика Санта Мария Маджоре, Трастевере, Испанските стълби, които сте виждали по толкова много инстаграм фотоси, Пиаца дел Пополо, Домус Ауреа, Базилика Сан Клементе ал Латерано, Термите на Каракала са само част от другите забележителности в града. Можете да си резервирате тур за няколко забележителности в едно, плюс опция да си спестите чакането на опашките за вход. Достатъчно е докато избирате за вашите дати от eSky, където ви очакват всички авиолинии на едно място, да резервирате и подобна екскурзия. Има и дневни трипове до Помпей, Амалфи и Позитано. Можете да резервирате и обиколка с примерно, голф количка. Безброй са и опциите за дневни класове по приготвяне на някои от най-прочутите италиански специалитети като фетучини, равиоли, тирамису.

Вечният град е буквално неизбродим и всяко ново посещение за City Break ще ви открива нови и нови скрити кътчета. Неповторимата италианска атмосфера, изключително вкусната кухня и типичните ястия за този регион, сладоледа, модните бутици, безбройните магазинчета за какво ли не, приканват да откриете любимите си местенца за посещение и презареждане на батериите. Истинско богатство от история, архитектура, винени и кулинарни традиции, изкуство, всичко това и много повече е Рим. Очаква ви на полет разстояние с eSky, където ще откриете всички авиолинии на едно място. Избирате с бързата и гъвкава търсачка и можете да си запазите не само турове с гид и бърз достъп до забележителности, но и хотел. Какво повече? Хайде към Рим!

Последно

Още по темата