петък, май 17, 2024

С тоги и академични шапки при дипломиране: съвети

Дипломиране… време е за тоги и академични шапки!

Урааа!

Край и ново начало!

Може ли тогите и т.нар. абсолвентски шапки да създадат проблеми?

В статията ще намерите съвети, които ще ви помогнат да изглеждате най-добре, докато се излизате да подиума за връчване на заветната диплома за висше образование, облечени в тога и с кокетно нахлупена квадратна шапка на главата.

Може сега, когато четете тези редове да ви е малко смешно, че ще бъдете облечени по този доста нестандартен начин, но ви съветваме да разгледате снимки в Инстаграм или просто да се отпуснете с някое колежанско американско филмче. Така малко ще навлезете в темата и ще се замислите, че не знаете доста неща за споменатите по-горе академични атрибути.

Ето 3 полезни съвета:

  • Съвет 1

Уверете се, че вашата тога за дипломиране е удобна

Повечето тоги за дипломиране са универсални (освен ако вашата не е направен по поръчка специално за вас) и ще изискват допълнително внимание. Често пъти те са еднакъв размер и са прекалено дълги. Ако сте по-ниски, просто може с 2-3 безопасни карфици да решите смело проблема в последния момент без да се притеснявате, че може да паднете в най-важния момент от церемонията.

Важно е да не изпадате в ужас от тога, която изглежда на пръв поглед като безформена торба. Облечете я, нека да пада естествено надолу.

Перфектната дължина на една тога е точно под коляното или по изключение 2 пръста над глезена.  Така не съществува опасност от спъване в нея при ходене.

  • Съвет 2

Няма значение с какво сте облечени под академичната тога. Може да бъдете дори с къс дънков панталон. Или пък с потник, който е с пайети. Тогата скрива всичко и вие имате наистина перфектен официален вид за церемонията в университета. Но пък задължително обърнете внимание на обувките. Не може да бъдете с джапанки, кроксове или платнени обувки. Те развалят цялостната академична визия. А пък и вие ще изглеждате направо като гротеска.

Следвайте официалния етикет – обувки с изчистена визия. За церемонии като дипломирането е важно да се поддържа последователност в обличането и да обърне специално внимание на всеки видим детайл.

  • Съвет 3

И така идва ред на академичната шапка. Запомнете – за да я поставите правилно ви трябва огледало. Ако искате, изпробвайте няколко варианта с нея, леко на една страна, малко назад или по-напред. Вижте как най-добре стои спрямо овала на лицето ви. Правилното поставяне на академичната шапка гласи – сложете я на главата си, така че върхът да сочи средата на челото. Отгоре ще изглежда като диамант. Регулирайте я така, че да е почти да е успоредна на земята и да не е рязко накривена настрани или назад.

За жените – кокът не е разрешен, защото академичната шапка не може да се постави върху прическа с кок. За пискюла, вярваме, вече сте попречели нещо в нета. Важно е къде виси преди и след връчването на дипломата. Не забравяйте да поставите пискюла си от дясната страна на своята академична шапка и не го замятайте, докато не получите дипломата си от ректора или декана.

Ако се притеснявате от това, че шапката ви се мърда или евентуално може да падне, ви предлагаме да носите фиби или щъркели, за да я прихванете сигурно на главата си.

Обикновено университетите предоставят академични тоги и шапки за церемонията, но ако искате да имате невероятно добри снимки, то можете винаги да направите  лична заявка. Същото се отнася и за университети, които търсят да закупят тоги и академични шапки за своя университет. Така с малко повече символика всеки завършващ ще се почувства специален  в тържествения ден на връчването на дипломите.

Професионалистите от сайта diplomirane.bg развиват отлични взаимоотношения с всеки клиент като осигуряват изработени по поръчка тоги и академични шапки за церемонии. Свържете се с представители на фирмата, за да получите оферта.

Последно

Още по темата