четвъртък, юли 11, 2024

Радан Кънев сформира дясна надпартийна платформа „Нова република“

Дясна надпартийна платформа „Нова република“ обяви лидерът на Демократи за силна България Радан Кънев. Формацията се определя като алтернатива на ГЕРБ. Следващата седмица платформата ще прерасне в обединение, заяви Кънев. Той отправи покана към учредяващата се формация „Да, България“ за общо явяване на парламентарните избори през март.
За Радан Кънев изборът на Огнян Герджиков за служебен премиер не е добра новина
В новата платформа се включват депутати от ДСБ, от Гражданския съвет на Реформаторския блок, от други граждански сдружения, както и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, който напомни, че никога не е членувал в партията на Бойко Борисов. От новото обединение се обявяват за малка, непартийна и работеща администрация, ниски данъци, силни и независими регулатори срещу картелите и монополите. За своя основна цел обаче приемат борбата с корупцията. Икономическият министър в първия кабинет на ГЕРБ Трайчо Трайков, който също е част от новото обединение.
„Първото нещо, което ще направим, е да въведем позицията на независим заместник – главен прокурор за борба с корупцията, който веднага да започне работа по ключови прословути афери“.
Радан Кънев: МВР и службите са виновни за несигурността и корупцията
Зам.главният прокурор ще има задачата да започне незабавно разследване на КТБ, АЕЦ Белене и Аенция Пътна инфраструктура, обясниха от новата политическа формация. Започват преговори с личности и формации в център-дясното политическо пространство, обяви Радан Кънев.
„Категорично отхвърляме възможността за явяване на избори във формат РБ2. Ние сме алтернатива на ГЕРБ. На тази основа ние започваме контакт с организации – партийни, неправителствени, отделни личности – на централно ниво и на регионално ниво. Така че очаквайте още другата седмица учредяване на политическо обединение“.
19% от българите биха гласували за нова партия, сочи изследване
От „Нова република“ предложиха на учредяващата се формация „Да, България“ на бившия правосъден министър Христо Иванов да се явят заедно на изборите.

Последно

Още по темата