сряда, юли 10, 2024

Придайте хубав вид на двора

Може би сте забелязали, че търсенето на имоти и къщи се засили през последните години. Все повече хора се опитват да избягат от забързаното ежедневие на града.

Ако и вие сте едни от тях, то тогава може би дори вече разполагате с дълго търсения дом и простора на големия двор.

Независимо дали разполагате с двор на село, или в града, неговата поддръжка е неизбежна част от ежедневието. Вероятно той заема голяма част от вашия дом и със сигурност е първото нещо, което гостите ви забелязват. Има разнообразни начини да го направите по-гостоприемно място, което приканва хората към него. В тази статия ще разгледаме някои от тях.

Запасете се с градински аксесоари

Дворът върви ръка за ръка с необходимостта да го поддържате чист, подреден и добре озеленен. Със сигурност ще имате различни видове растителност, която изисква поддръжка. За целта ще е необходимо да се запасите с подходящи градински приспособления, които да направят обработката и поддръжката на пространството по-лесни.

При настъпване на есенния сезон широколистните дървета ще напълнят двора ви с растителни отпадъци. За да се справите с тях, е хубаво да разполагате с листосъбирачи или духалки за листа.

Ако имате голяма площ с трева, ще е полезно да разполагате и с косачка. За хора с липса на опит, препоръчваме тя да е електрическа.

Към базовите градински аксесоари, без които не може, може да причислим лопата, гребло, градинска ножица, ръкавици, маркуч, лейка и садило.

Подготовка и планиране на двора

Първата и най-важна стъпка, която трябва да предприемете, е да решите за какво ще използвате двора. Тук са отбелязани няколко ключови въпроса.

  • Място за отдих ли ще бъде?
  • Ще отглеждате ли култури и растения?
  • Колко често ще се използва/посещава?
  • През кои сезони ще се посещава?
  • Колко е голям и какви реални възможности предоставя?
  • С какво изложение е?

След като сте отговорили на тези въпроси, ще имате по-ясна представа какво точно ще ви е необходимо. Например ако планирате да посещавате къщата единствено през уикендите или определен сезон, ще е подходящо да изберете растителност, която изисква по-лесна поддръжка.

Преди да се захванете с реалното оформяне на площта, начертайте план на разположението на различните елементи и съобразете наличната квадратура.

Обособете зона за отдих

Зоната за отдих е най-големият чар на просторните имоти и неизменна част от всеки двор. Тук вариантите са много и зависят от вашите предпочитания и стил.

В двора си може да създадете един прекрасен кът за отдих, който да включва пейки и беседки, огнище, хамаци, маса, мека мебел с навес и всичко, което ви кара да почувствате истински юут.

В зоната за отдих може да има още барбекю за топлите летни вечери или огнище, както и градинска мебел, която приканва за събиране на цялото семейство и добри приятели.

Пътеки и ограда

Освен за зоната за отдих, е хубаво да отделите време и за планирането и създаването на качествени пътечки и ограда. Те са основна част от цялостния изглед на двора и създават структура и ориентир.

Пътеките трябва да са не само красиви, но и практични. Необходимо е да водят към ключови елементи от двора, къщата или външни постройки. Направете ги по такъв начин, по който растителността да е лесно достъпна за обработка.

Самите пътеки може да бъдат изградени от различни материали, за да се открояват. Те трябва да бъдат здрави и устойчиви на различни метеорологични условия.

Оградата, от друга страна, освен практическа функция – да гарантира сигурността ви, придава завършен вид на целия имот. Помислете добре какъв искате да бъде дизайнът й. Той е определящ за общото възприятие.
Оградата придава завършен вид

Обърнете внимание на детайлите

Красотата се крие най-вече в детайлите, а детайлите в една градина или двор могат да бъдат безброй.

Изберете красиви цветя и растителност

Разнообразието от цветя е огромно и изборът понякога може да бъде труден. Следвайте вътрешното си чувство и предпочетете това, което ви кара да се чувствате добре.

Изберете любимите си цветя, храсти или растения, за да се отличи вашият характер. Цветовата гама също не е за подценяване, тъй като тя може да начертае финалните щрихи и да допълни стила на вашия имот.

Изберете подходящо осветление

Осветлението е ключов елемент от комфорта на всяко едно място. Освен уюта от огнището, може да добавите и подходящи осветителни тела, които да осветяват често използвани пътеки или да подчертават определена фигура или елемент. Топлата бяла светлина винаги създава по-силно усещане за уют и комфорт.
Градинска декорация

За да създадете допълнителен разкош в градината, може да добавите различни елементи по цялата площ. Керамични вази и саксии, къщички за птички, мозайки, дървени кладенци, бамбукови факли и много други са финалният щрих, който ще накара гостите ви да не искат да си тръгнат.

Последно

Още по темата