сряда, юни 12, 2024

Пет полезни съвета при закупуване на нов часовник

Ако планирате покупка на нов часовник, ето няколко съвета на експертите от Timebox.bg, които ще ви помогнат да направите правилния избор.

Изберете механизъм –  кварц или механика

Най-важният въпрос, който трябва да си зададете още в началото, е: „Какъв да бъде механизмът на ръчния часовник?“

Да разгледаме двата основни типа: механични и кварцови механизми. Кварцовият механизъм се задвижва от батерия, а механичния – от спирална пружина. И двата вида си имат плюсове и минуси.

Кварцовият механизъм печели с ниската си цена, лекотата си и добрата устойчивост на удар. Измерва прецизно времето и дава отклонение едва около 20 секунди месечно. Минусът е, че такъв часовник е напълно зависими от батерията си, а тя може да не работи както трябва при много ниски и много високи температури /под 6 и над 40 градуса/.

Механичният часовник не надежден и независим от батерии, но изисква периодична поддръжка – механизмът следва да се чисти и смазва през няколко години, а и трябва да го навивате ръчно. По отношение на точността не е толкова прецизен като кварцовият и отчита разлики от +40 до -20 секунди дневно. Но ако се грижите добре за механичния си ръчен часовник той може да издържи много дълго време, дори да се предава от поколение на поколение като семейна ценност.

Изберете тип каишка

Помислете добре каква каишка бихте желали да носите на ръката си. Дамските часовници, тип гривна, кои са изработени от метали, определено изглеждат много. За някои дами обаче те ще бъдат твърде тежки. Тогава идват на помощ каишките, изработени от кожа, силикон или керамика. Ако последните два са страхотен избор за млади дами, то кожената каишка би подхождала на всяка ръка. Кожата обаче трябва да се пази повече – от влага, петна или механични повреди. И при все, че спазвате всички условия за добро съхранение и правилна употреба, след година-две пак ще се наложи да смените кожената си каишка с нова.

Изборът между гривна и каишка обикновено се свежда до един-единствен, но много важен въпрос – колко често планирате да носите своя часовник. При всекидневна употреба най-добре изберете някой модел с метална гривна, но по-тясна, за да не дотежава на китката.

Помислете кои функции в часовника са важни за вас – нужни ли ви са календар, подсветка, будилник? 

По принцип, часовниците най-често се избират според начина на живот или професията на притежателя.  Тези, чиято работа предполага чести пътувания, трябва да изберат такъв модел часовник, който позволява превключване на различни часови зони.  Спортистите обикновено търсят часовници с хронометър, а бизнесмените – модели с вечен календар.

Водоустойчив часовник или не

Почти всеки часовник е снабден с известна защита от влага. Естествено, степента на херметичност е различна – минималната степен на водоустойчивост защитава от случайно попаднали капки вода по часовника – при дъжд или при миене на ръцете. Максималната водоустойчивост може да издържи дори и при гмуркане.

Външният вид на часовника е от съществено значение

Часовникът е моден аксесоар, който радва окото и допълва перфектно на вашия аутфит.  Ето защо и външният му вид е първото нещо, на което се обръща внимание при избора. Може да заложите на класически модел, за да подхожда на повечето елементи от модния ви гардероб или да си купите няколко различни модела часовници в различни цветове и стилове.

Последно

Още по темата