събота, май 18, 2024

Парфюми с жасмин – великолепие без граници

Трудно е да си представим модерната парфюмерия без използването на една специална съставка – жасмин. Растението с право носи титлата цар на цветята. Много нишови парфюми са със страстни и вълнуващи нотки, тръпчиви и свежи, в същото време горчиви и нежни заради този компонент в тях. В някои парфюмни композиции жасминът е с водеща роля, а в други – е с по второстепенна позиция. Тази естествена съставка придава изтънченост и флорален аромат.

Експертите в този бранш от целия свят обичат да работят с това красиво, бяло цвете не само заради силния му аромат, но и поради многообразието от нотките в него – миризмата на жасмин се променя в зависимост от средата. Парфюмите с жасминов аромат са често в гамата на ориенталските или свежите пролетно-летни акценти.

Коя е родината на това ароматно цвете, което е основно за производство на парфюми заедно с розата?

Индия се счита за родно място на жасмина, там хората поетично го наричат „лунна светлина на любовта“. Той е много ценен на Арабския полуостров, най-вече в Китай. На Изток също има и употреба в нетрадиционната медицината, става дума за ароматерапията. В същото време много хора пият жасминов чай, който е изключително здравословен.

Но кога растението достига до Европа – чак през 16-ти век – парфюмеристите буквално са очаровани от аромата му. Така европейците, макар и късно, започнат да отглеждат растението. Суровините от жасмин, получени в Грас, Франция, се считат за най-ценните. Ароматът се различава от този на арабския жасмин, той е леко сладък с фини, плодови нюанси.

Китайският жасмин обаче е с доста по-ярки акценти като аромат. Дори се използва за ароматизиране на тютюн, но предимно е в основата на създаване на чувствени парфюми.

Самото етерично масло от жасмин се добива по метода на парна дестилация или екстракция. Получените суровини са доста скъпи, така че най-често те са част от луксозните парфюми. Например, в Шанел №5 има чист абсорбиран жасмин.

Любопитно: за 1 грам етерично жасминова масло, се ползват около 8 000 цвята. Като вид е вискозно прозрачно вещество с жълто-кафяв цвят и има богат химичен състав ( с повече от 100 съставки). Също така присъстват до 45% нелетливи съединения с лек мирис, поради което изпаряването на летливите вещества става доста бавно и следователно устойчивостта на аромата се увеличава.

Представяме ви 2 прекрасни парфюма с аромат на жасмин:

• Jasmine Full на Montaleе е парфюм с флорален аромат, много интересен, състоящ се само от 3 елемента. Благородният и нежен жасмин в тази композиция се допълва от ароматните нотки на портокалов цвят и орлови нокти.

• Парфюмът Jasmin Noir на Bvlgari е луксозна ориенталска флорална композиция, вплела в себе си италианската женственост. Той носи много чар, мистерия и привличане. Жасминовият аромат тук е подсилен от нюансите на пачули, бадем, мускус, гардения и женско биле. Истинска феерия, която не е за подценяване.

И в крайна сметка – дори и да са скъпи – парфюмите с аромат на жасмин, са много дълготрайни… само 3-4 капки на кожата могат да дадат усещане за изтънчен вкус и величие.

Последно

Още по темата