вторник, март 26, 2024

Отпушване на канали – мисията възможна

Лошо качество на водата, изтървани едри парчета хранителни отпадъци и други боклуци в канализацията, стари тръбопроводи – причините да се стигне до спешно отпушване на канали могат да бъдат много и най-различни. Когато става въпрос за по-прости запушвания, мръсотията може да се отстрани по някой от следните начини:

Демонтаж на филтри и смесители

Ако подобни мерки не дадат желания резултат, блокирането ще се е образувало на друго място. В този случай е най-добре да се обърнете към професионална фирма за отпушване на канали.

Почукване с чук

Това също е един от възможните варианти. В този случай, обаче, трябва много да внимавате със силата на удара, за да не повредите тръбопровода. Този метод е по-ефективен и безопасен при металните тръби. При добре премерената сила на удара,  ръждата и други замърсявания ще се отлепят от стените. След това тръбопроводът е добре да се промие хубаво, което ще ви позволи да отстраните както малките, така и големите фракции, причинили запушването. За съжаление, този метод е неефективен, ако тръбите са стари и с многослойни отлагания.

Ръчна вакуумна помпа за отпушване на канали

Тази опция е подходяща за случаи, когато се е образувал запушване в непосредствена близост до канализацията, например в близост до сифона под мивката. Вероятно във всеки дом може да се намери ръчна вакуумна помпа, с която да се опитате да отпушите канала. Тя е снабдена с дръжка и гумена капачка, която при натиск върху сифона създава вакуум и по-простите запушвания могат да бъдат успешно отстранени.

Важно е да се уверите, че гумената капачка покрива добре сифона и да направите няколко сериозни удара, така че да се създаде необходимия вакуум. В резултат на това отпадъците, които са запълнили тръбата, започват да се движат и се изхвърлят по естествен път от течащата по канала вода.

Пневматичен пистолет

Това също е добра опция, още повече, че пневматичния пистолет работи на подобен принцип като вакуумната помпа, но нивото му на ефективност е много по -високо. По време на работа пневматичният пистолет осигурява по-интензивно подаване на въздух към тръбата. В резултат на това блокирането се отстранява почти веднага. Пневматичният пистолет е снабден с бутало, дръжка, гумени дюзи.

В зависимост от модела, може да разполага и с адаптер за мивка и тоалетна чиния. Но пневматичният пистолет е много по-скъп от ръчната вакуумна помпа, затова се препоръчва да се закупи само в случаите, когато често се образуват локални запушвания.

Телено въже

Друг начин за отпушване на канали е да се снабдите със специална за това гъвкава тел. Тя се използва в случаите, когато се е образувало запушване на значително разстояние от канализацията. Има различни видове тел за отпушване на канали, като те се избират в съответствие с диаметъра на тръбите и дължината им.

Ако нищо от гореизброените начини за отпушване на канали не проработи, тогава е време да се обърнете към специалисти. Само така проблемът ще бъде напълно отстранен и ежедневието ви отново ще се върне към стария си ритъм.

Последно

Още по темата