вторник, април 23, 2024

Отпушване на канали – 3 признака на проблеми с канализацията

Натрупването на мазнини и други органични или неорганични отпадъци в канализацията е нещо съвсем нормално за съвременния начин на живот. Събуждайки се сутрин никой не е застрахован, че няма да види застояла вода в мивката, тоалетната или ваната и това да наложи търсенето на професионална помощ за отпушване на канали.

Ако това се е случило и на вас, не се притеснявайте – важно е само да попаднете на правилната фирма, която ще реши проблема още щом подадете сигнал. В случай, обаче, че искате да си спестите главоболието, то тогава може да спазвате някои превантивни мерки, които със сигурност ще ви държат далеч от проблемите с канализацията.

Кога каналът ви подава сигнал, че е време да му обърнете внимание?

Всеки един проблем, включително и тези, свързани с отпушване на канали, може да бъде предотвратен навреме. Затова е добре да знаем кои са признаците на предстоящо запушване. Сега ще разгледаме основните три от тях.

Лоша миризма още от входа

Ако още щом влезете във входна част на жилището ви лъхва неприятна миризма, трябва да знаете, че нещо с канализацията не е в ред. Зловонието е резултат от жизнената дейност на колонии от бактерии, които са се заселили по тръбите. А това вече е основателна причина да се притеснявате за предстоящо запушване.

Бавно източване на водите, било то чисти или мръсни

Така се случва, когато тръбата, макар и не съвсем блокирана от отпадъци, вече е достатъчно задръстена и не може да се справи с оттичането на течностите. Макар всичко да изглежда отвън нормално, видите ли застой на вода, това е сигнал, че скоро ще ви се наложи да ползвате услуги по отпушване на канали. Най-добрият подход в този случай е да се свържете със специалист преди това да е станало. Той ще извърши необходимото, свързано с профилактиката на канализацията, за да се предотврати по-голямата беля.

Прекъсване работата на домакински уреди

Всичко, свързано с канализацията, изведнъж спира да работи. Ако пералнята ви от време на време прекъсва работа, това значи, че дебитът на вода е рязко намалял.

Още щом се появят първите симптоми, сигнализиращи за необходимостта от почистване на канализационните тръби, трябва да се вземат незабавни мерки. Ако това не бъде направено, отпадъците ще продължат да се трупат и така проблемът ще се задълбочи.

Понякога е достатъчно да се излее определен препарат за отпушване на канали или вряща вода в дренажния отвор. В други, обаче, няма как да се справите сами. Ако сте използвали вече някой от тези методи и въпреки това ситуацията не се е подобрила, непременно потърсете професионална помощ.

 

Последно

Още по темата