сряда, юни 12, 2024

Основи на мъжката зимна мода – пухено яке

Скандинавците обичат да казват “Няма лошо време, има неподходящи дрехи”

В светлината на настъпващата зима темата за подходящите зимни мъжки якета е много актуална. Разбира се, от една страна става дума за мода и добър външен вид. От друга страна хубавото зимно яке ще пази тялото ви топло и няма да рискувате да хванете вирус. Те обикновено лесно се настаняват в организъм, който е подложен на големи температурни промени.

Какви са характеристиките, на които трябва да отговаря едно хубаво зимно пухено яке?

Хубав пълнеж от пух

Голямото предимство на пухените якета е гъшият или изкуствен пух, с койго са пълни. За технологията на тези якета хората са взаимствали от природата и умението на птиците да се топлят без да носят дрехи.

Между дънките перца се задържа много въздух, който действа като естествен изолатор между студа навън и тялото ви. В днешно време гъшият пух може да бъде заместен с изкуствен пълнеж със същите свойства.

Силиконовият пух е предпочитан от хора, които имат алергия към естествения пух или търсят удобството на лесната поддръжка на връхната си дреха.

Правилна кройка според фигурата

Формата на мъжкото яке може да е както най-добрият ви приятел, така и най-големият ви враг по пътя към добрия външен вид.

Съобразете дължината на якето си според фигурата, за да подчертаете най-добрите си страни.

На по-ниските мъже им стоят по-добре пухени якета с гладка, а не оребрена структура. Все пак, ако харесвате капитонираните якета, изберете такива с по-ситна шарка. Избягвайте дължина до коляното, заложете на по-вталени и къси модели.

Високите мъже могат да изглеждат наистина стройни с хубава пухкава парка с дължина над коляното или леко и удобно пухено яке в ярък цвят.

Различни якета за различни поводи

Също като при саката, така и зимните якета трябва да се съобразяват и с повода, по който се носят. Сигурно ще си кажете “Е какъв повод може да има в студен зимен ден”, но всъщност е има значение дали ще носите якето си върху костюм или върху дънки.

Затова е практично да имате две зимни якета – едното да може да се съчетава с по-официалните ви дрехи, а другото да е спортно и да подхожда на дънките за свободното време.

Когато говорим за пухени якета, е нужно просто да запомните, че ярките шушлякови якета с пух са подходящи за уикендите, а тези с текстил или вълна са за работа.

Как да се поддържат пухените якета?

Грижата за якетата с пух е много важна, за да могат да ви служат дълго и наистина да ви топлят добре, както в първите дни, след като сте ги взели.

Не прекалявайте с прането. За разлика от другите ни дрехи, якетата могат да се перат и само няколко пъти  на сезон, а не всяка седмица например.

Винаги проверявайте какви са предписанията на производителя за температура на пране и сушене.

Обикновено оптимално е да се пере на 30 градуса, без центрофуга, на специална програма за пухени дрехи (down wear). Ако имате сушилня, също трябва да изберете програмата за пухени якета.

Ако пък нямате сушилня, окачете якето си на закачалка и го оставете да се изцеди в банята. След това го окачета на радиатора до пълното му изсъхване. Сушенето е задължително и когато се приберете у дома след снежна разходка.

Голям асортимент от мъжки пухени зимни якета ще откриете в Bolf.bg: https://www.bolf.bg/bul_m_Мъжко-облекло_Мъжки-якета_Зимни-якета-14801.html

 

Последно

Още по темата