вторник, юли 9, 2024

Нови разкрития за единствения оцелял терорист от атентатите в Париж

Салах Абдеслам – единственият оцелял терорист от атентатите в Париж през ноември 2015 г. – не се е разколебал да умре в тази нощ, а е оцелял, защото не е сработил коланът му, пълен с взривно вещество. Това съобщават медии в Белгия, като цитират свидетелства по следствието.
Затворници ислямисти освиркаха Абдеслам, че не се е взривил при атаките в Париж
Абдеслам е признал това пред свой близък, който го подслонил в последните дни преди откриването на терориста в квартал „Моленбек“ в Брюксел. Абдеслам заявил, че се гордее с брат си Брахим, който се взриви при атентатите в парижко бистро. Неотдавна медии цитираха писмо на терориста от затвора, където се намира, в което той твърди, че няма от какво да се срамува.
Абдеслам е изиграл по-голяма роля при атаките в Париж, отколкото признава
Свидетелят уточнява, че приютил Абдеслам за две нощи, преди операцията по задържането на терориста след 127 дни издирване. Абдеслам бил изтощен и отчаян, имал нужда от дрехи, храна и пари. Той поискал оръжие, с което възнамерявал да се отбранява до последен дъх.
Екстремистка суперклетка стои зад атентатите в Париж и Брюксел
Белгийските медии представят днес и нови данни от компютър, използван от терористите преди атентатите в Брюксел. Уточнява се, че те са имали намерение да вземат заложници, за да се опитат да освободят от затвора терористи. Изглежда тяхното първоначално намерение е било в деня на ноемврийските атентати в Париж да ударят и летището на Амстердам.
Салах Абдеслам имал снимки на ядрен изследователски център в Германия
Електронните следи показват, че те са гледали записи с водача на терористичната мрежа Ал Кайда Осама бин Ладен (убит през 2011 г. при операция на САЩ в Пакистан), както и че са обмисляли възможностите за нанасяне на удар по ядрен обект.
Източник: БТА

Последно

Още по темата