сряда, юни 12, 2024

Нов сезонен подход: Как да поддържате дома си чист през зимата

Стратегията да влагаме повече усилия през пролетта не е лишена от логика, но есенното почистване съвсем не бива да бъде поставяно на втори план

Сезонното почистване на дома не е обвързано единствено с пролетната офанзива, с която сме свикнали, и когато сме склонни да влагаме повече усилия. С настъпването на зимата имаме достатъчно основания да подготвим домашната обстановка за предстоящите празнични поводи и да си осигурим мечтания уют в дългите вечери със семейството.

И всъщност, след като през лятото сме прекарвали времето си основно навън, а поддържането на помещенията е останало на заден план, ясно е, че сега е моментът за интензивна дейност по темата. Може да се доверим на професионална фирма, която ще ни отмени много по-бързо в подобен род задължения, но все пак хигиената си остава периодичен ангажимент, пряко влияещ се и от обичайните ни навици.

А какво може да сторим и как да организираме реда и чистотата в жилището си?

Реорганизирайте пространството и разположението на мебелите. Ако е по вкуса ви, разместете ги, но предимно, за да сведете натрупания прах до минимум. Ще се изненадате какво се крие зад шкафовете и гардеробите, поставени в близост до стените.

Време е и да обърнете внимание на дамаските, които може би са захабени и имат нужда от пълно освежаване. Скоро ще посрещате приятели и роднини, а красивата атмосфера е гаранция за пълноценно изживяване в тяхната компания.

Кога последно сте отстранили праха от лампите, картините, огледалата, библиотеката с книгите? Няма как да го избегнете и е желателно да се случи точно сега, защото затворени през зимата в стаите, въздухът трябва да е здравословен и да ви предпазва от евентуални алергии.

Санитарните зони изискват често измиване и дезинфекция, но им отделете допълнителни минути и не пропускайте местата под и зад мивката, тоалетната чиния, канализацията, фугите, кошчето за отпадъци и всеки аксесоар, намиращ се там.

Ако прозорците ви са мръсни през дните, в които има оскъдна слънчева светлина, те ще я намалят още повече, тъй като няма да я пропускат добре вътре в дома ви. Не може да си позволите такава сериозна загуба.

Същото се отнася и до щорите и завесите, чиито материи непременно трябва да бъдат възстановени в първоначалния си вид.

Пясъкът в антрето до скоро може и да не ви е притеснявал толкова, но сега няма да е особено приятно, когато оставяте следи от замърсените си от влажните и кални улици обувки. Помислете за подходяща изтривалка от външната страна на вратата, както и за подложка след пристъпване на прага. Снабдете се и с поставка за чадъри, за да не мокрите пода, когато се прибирате у дома.

Тези няколко прости стъпки ще ви позволят да разполагате с повече време през уикенда, вместо непрекъснато да включвате в плановете си и мащабно почистване на жилището.

Последно

Още по темата