четвъртък, май 16, 2024

Модерни решения за обновяване на стария паркет

Какво да правим, ако старият паркет е напълно износен?

Различните надрасквания, обезцветяване и промяната на текстурата в дървото правят пода най-малко непривлекателен. Да не говорим, че в цепнатините се събират прах и мръсотия, които се почистват трудно. В този случай има два варианта – да подмените паркета или се опитайте да го възстановите чрез циклене. Специалистите   уверяват, че вторият метод е по-практичен и по-евтин.

Защо цикленето на паркет е добра идея?

Средностатистическият потребител обикновено свързва цикленето на паркет с нещо сложно, прашно, нездравословно, нещо, което е свързано с разход на много време и средства. Професионалистите обаче са категорични и съветват да не се доверявате на страховете.

Някога в миналото цикленето на паркет се извършваше с помощта на голямо и тежко оборудване. Техниката премахваше дебелия горен слой, което на практика правеше възможно шлайфането на паркет само веднъж или два пъти, след което настилката просто трябваше да се смени. Друг съществен недостатък е огромното количество прах, чието последващо почистване отнема винаги ужасно много време, а и вреди на здравето.

Безпрахово циклене на паркет – мит или реалност?

Всъщност няма никаква мистика. Всичко е въпрос на модерно оборудване.

Днес паркетът се шлайфа със специални устройства, които са проектирани така, че да събират целия боклук в отделна торба. По този начин той просто няма време да се разпространи в помещението и да попадне върху пода и обзавеждането. След шлайфане торбичката за прах просто се отстранява от машината и се изхвърля.

Как точно работят модерните машини за циклене на паркет, без да има прах?

Машините за шлайфане от ново поколение са мобилни и маневрени, лесни за експлоатация. Изпадналите от цикленето стърготини попадат автоматично в специално проектирани за това места, а и  дават възможност за регулиране дебелината на отстранения паркетен слой. На практика това позволява да се увеличи броят на обработките и естествено, да се удължи живота на самото покритие. Съвременните майстори са доста умели – те бързо и ефективно обработват дори и най-труднодостъпни места – например тези зони, които са в близост до перваза или пък до ъглите, благодарение на удобните приставки на модерната техника.

Трябва да се отбележи, че работата с такива машини е малко по-скъпа от класическата версия. Но представете си колко много усилия ще бъдат спестени – иначе целият полепнал по всичко боклук ще трябва да се почиства допълнително, а това е изключително трудоемка работа. В този смисъл безпраховото циклене на паркет спестява не само усилия, но и щади вашето здраве.

Къде да поръчате безпрахово циклене на паркет?

Можете да наемете специализирано оборудване и да извършите цялата работа сами. Но правилното решение е да поверите работата по полирането на пода на професионалисти.

Професионалистите разполагат не само с модерна техника, но и имат голям  практически опит, което гарантира бързо и качествено изпълнение на поръчката. Ерата на скърцащите дървени подове с големи фуги, където безпрепятствено се събира мръсотия, е останала вече  в миналото. Дори най-качествените паркетни подове все някога неизбежно през годините ще загубят първоначалния си чудесен вид. Ще се появят различни видове дефекти: вдлъбнатини, драскотини, неравности и др.

Едно безпрахово циклене на паркет на ниска цена гарантира не само висококачествен ремонт на повредената настилка, но и може да се използва като подготовка за полагане на нов паркет.

Последно

Още по темата