вторник, март 26, 2024

Метална ограда тип щора – характеристики и предимства

Анализът на пазара на ограждащи конструкции недвусмислено показва, че в момента именно модерната метална ограда тип щора е най-популярното инженерно решение. Високата, в сравнение с други дизайни, цена е един от факторите, които възпират потребителите, но тенденцията към поевтиняване води до това, че делът на оградите тип щори на пазара непрекъснато нараства.

Нека разгледаме основните характеристики на дизайна на металните огради тип щора.

Конфигурация на метална ограда тип щора

Дизайнът определя и наименованието. Оградата много прилича на обикновените щори. Такава ограда се състои от отделни ламели, монтирани под ъгъл. В този случай се получава вентилирана преграда, зад която не се вижда, но в същото време пропуска светлина и въздух.

Вертикален тип ламели

Вертикалната инсталация на ламели рядко се практикува: не е много удобно да се монтират по този начин.

Хоризонтален тип ламели

Хоризонтално разположените ламели могат да бъдат едностранни или двустранни. Най-често се използва едностранна опция. Благодарение на това оградните елементи ефективно покриват по-голямата част от свободното пространство.

Също така, такова разположение затруднява евентуалният нарушител да се опита да се прекачи над оградата. Профилът на отделните панели е възможно най-гладък и заоблен, така че да не могат да се използват като стъпала.

Материали за огради тип щора

Непосредствено преди навлизането на масовата технология за обработка на тънка ламарина тези огради обикновено се изработваха от други материали.

Дърво

Дървената ограда тип щора се използва и днес. Исторически първите модели са направени от дърво –  върху носещата греда са избрани наклонени канали, в които са вмъкнати рендосани дъски.

Поради наклоненото разположение на дъските, такава ограда страда по-малко от влага (по-голямата част от водата просто се оттича и не прониква в порите на дървото), но дори когато дървото е обработено с водоотблъскващи импрегнации, експлоатационният живот е относително кратък. Освен това, долните летви на дървената ограда тип щора трябва да се сменят по-често поради постоянното мокрене и бързото загниване.

Метал

Днес в масовото производство се използва предимно тънка ламарина – с дебелина от 0,45 до 2 мм.

Стоманата е най-достъпният материал, който е много издръжлив. Основният недостатък е склонността към корозия – ако защитното покритие е повредено, основата започва бързо да ръждясва.

Алуминият е по-малко податлив на корозия и по-лек материал. Недостатъкът на алуминия може да се счита за неговата по-ниска механична якост (в края на краищата той е по-мек от стоманата) и по-високата цена.

Цинк-алуминиеви сплави – те се появиха на пазара наскоро, поради което все още не са широко разпространени. По-силен от алуминий, но не по-нисък от него по отношение на устойчивост на корозия. Основният недостатък е много високата цена (поне засега и в сравнение с други предлагани на пазара опции).

Поцинкованата стомана се използва за защита на стоманата от корозия. Но поцинкованите стоманени конструкции почти никога не се използват поради непривлекателния им външен вид. Следователно днес стандартът е нанасянето на защитно и декоративно полимерно покритие върху метална (стоманена или алуминиева) основа. Като полимер се използват полиестер, пластизол, пурал, PVDF и други материали с висока адхезия, устойчивост на окисление и добър декоративен потенциал.

Инженерни решения

На пазара днес можете да намерите няколко варианта метална ограда тип щора. Изборът е обширен и моделите се различават по няколко начина:

  • Дебелина / качество на метала
  • Дебелина и материал на защитното покритие
  • Ламелни конфигурации

 

Последно

Още по темата