четвъртък, май 16, 2024

Макси мода – проблем с избора на дрехи

Въпреки стремежа към приобщаване в света на модата, жените с плюс размери все още трудно намират дрехи. Средният размер на жените в България в момента е 15, което много търговци на дребно считат за плюс размер. Въпреки това тези жени са крайно погрешно представени в магазините за дрехи. Всъщност повечето магазини за търговия на дребно обикновено предлагат дрехи само до размер 14-16. Това отблъсква значителна част от клиентите им. Затова не е изненадващо, че жените с размер плюс или дори със среден размер са изправени пред истинска трудност при пазаруването на дрехи. Ето кои са основните проблеми, които модните дизайнери и търговците на дребно трябва да решат:

Не става въпрос само за увеличаване на размера

Има причина това да е на първо място в списъка. Това е така, защото е най-големият проблем. Казано по-просто, това е начинът, по който се проектират и произвеждат дрехите с размер плюс. Повечето модни къщи просто „увеличават“ размера на манекенка със стандартен размер или дори по-лошо – приемат, че всички имаме перфектна фигура тип „пясъчен часовник“. Фигурите в плюс размер не работят по този начин. Имаме различни форми и размери, а теглото не е разпределено равномерно. Всички сме различни – от ябълки до круши. Ето защо пазаруването на макси дрехи с по-голям размер е толкова стресиращо преживяване и толкова „удачно“ за повечето жени.

Материята има значение

Размерът не е единственият проблем. Самите материи често могат да бъдат проблемни. Евтините, крехки материи с малка структура или разтегливост обикновено са на дневен ред. Но ако се помисли малко за нашите форми и за начина, по който трябва да се движат прилепналите дрехи, дрехите за хора с големи размери могат да бъдат отлично прилепнали и същевременно изключително удобни.

Объркване на размера

През годините осъзнахме, че размер 14 в един магазин не е същият като размер 14 в друг. Когато обаче започнете да пазарувате плюс размер, става още по-объркващо! Съществува умопомрачително разнообразие от размери. Има вероятност те да не са обозначени като 18, 20, 22, 24 и т.н., а като 1XL, 2XL, чак до 5XL. Какво изобщо означава това определяне на размера? Ясни указания за размера биха помогнали, но изглежда, че няма стандартизация, след като надхвърлите стандартната гама от размери на даден магазин. Поради всички тези причини, просто търсете макси мода и не се съсредооточавате в размера.

Мислете за дизайна

Както видяхме при роклите, макси мода с дизайн обикновено включва пана и цветове, за да изтъни фигурата. За да се постигне максимален ефект от облеклото за жени с всякакви размери – от дребни до плюс размер – трябва да се помисли повече за самия дизайн. Тази интерпретация на дизайна за целевия пазар е от съществено значение за успеха. Докато дизайнерите на облекла с големи размери правят огромни крачки напред, за да задоволят нуждите на пазара на облекла с големи размери, търговските вериги определено изостават.

Плюс размер не означава висок

Друг проблем за общността на „plus-size“ е, че когато увеличите размера си, се предполага, че сте по-висок. Както всички знаем, това не е така! Някои търговци на дребно са в състояние да се погрижат за различните височини, дори ако просто предлагат къси, обикновени или високи кройки. Но много от търговците на дребно по търговските улици и онлайн магазини не предлагат възможност за избор на височина при пазаруване на дрехи с размер плюс.

Местоположение, местоположение, местоположение

Дори ако магазинът, който разглеждате, има асортимент за дрехи плюс размер, има вероятност той да не е в центъра на търговската зала. Повечето линии с макси дрехи са скрити в задната част на магазина. Или още по-лошо – скрити в далечния ъгъл на мазето или долния етаж. Това отбягване на голям сектор от пазара просто няма бизнес смисъл и оставя много жени обезкуражени и разочаровани. Ако просто преместите този раздел на по-видно място в магазина, жените с размер над 14 могат да бъдат приветствани. Това не само ще осигури много по-удовлетворяващо преживяване при пазаруване, но и ще донесе по-високи печалби на търговеца на дребно.

Манекените имат значение

Както се вижда от снимките за лъскави списания и рекламните билбордове, общността на хората с големи размери бавно се приобщава към света на модата. Кога обаче за последен път видяхте манекенка, която е с размер над XS? Какво послание изпраща това на младите момичета днес, да не говорим за отчуждаването на по-голямата част от населението? Няма никакъв смисъл да виждате облекло в размер плюс върху такъв манекен. Тя или ще се издуе нелицеприятно, или – което е още по-лошо – ще бъде придържана отзад с крокодилски щипки, което ще ѝ придаде нереалистични форми! Макар че някои магазини разнообразяват размерите на манекените си, надяваме се всички големи магазини да последват примера им, за да можем наистина да видим повече дрехи макси мода.

Време ли е да се откажем от „плюс размер“?

Накрая, и това е съвсем друг въпрос, дори етикетът „плюс размер“ може да бъде стигматизиращ. Този надпис всъщност може да попречи на жените да разглеждат или пробват дрехи. Със сигурност в ерата на приобщаването е време да се откажем дори от използването на термина „плюс размер“? Това е дебат, който определено ще следим!

Носете оформящото си облекло, за да ви стои най-добре

Без значение колко точно се придържате към указанията за размера, облеклото ви ще изглежда толкова добре, колкото добре се чувствате с оформящото ви облекло. Затова, когато следващия път пазарувате нова визия, уверете се, че носите правилните основни дрехи. Независимо дали става въпрос за боди с твърд контрол за специално събитие или за леки слипове за ежедневието, ще се лишите от много стрес и мъка в процеса на пазаруване, като първо изваяте своите извивки.

Последно

Още по темата