вторник, март 26, 2024

Лекота и удобство: Ето как са облагодетелствани съвременните шофьори

С всеки изминал ден свикваме все повече с модерните технологии и лекотата, с която ги използваме. Тяхното предназначение е именно такова – да ни улесняват живота. Роботизирани кухни готвят сами, автономни коли се движат без намеса от наша страна, а домът ни винаги е чист благодарение на смарт прахосмукачки.

Какво може да се случи обаче, ако се наложи да подкарате Жигулито на дядо ви? Казвате си – този волан е толкова тежък, че няма сила, която да го завърти в желаната посока.

Да, днешните превозни средства могат да се управляват с два пръста и това е така, защото разчитат на незаменимите хидравлични масла. Макар последните да съществуват още от средата на миналия век, едва в по-късен етап “модерните” разработки на колите налагат тяхната употреба в този бранш. И естествено, ние не можем да се оплачем за това.

В началото на своята история хидравличните масла са оказвали незаменима подкрепа на хидросъоръженията, помпите към тях, различни по вид и предназначение турбини и др. С изобретяването на хидравликата при автомобилите днес нито една кола, камион, багер или друга машина от този род не може да съществува без масло.

Безценно действие

Механичните способности на течността не са преувеличени. С помощта на тях машините са по-здрави и функционални. Ако използвате некачествено масло за своя автомобил например, частите на хидравличната система ще се износят много бързо. Същото важи и при нередовна смяна. Всички производители препоръчват регулярно тя да се случва на приблизително 60 000 км. В противен случай ще ви сполети загуба на налягане, нетипичен шум и в крайна сметка отказ за работа на системата.

Препоръчително е също така да знаете вида на маслото, което ви трябва. При никакви обстоятелства не трябва да смесвате синтетичните масла с минерални. От голямо значение е също пенливостта на маслото, отколкото неговият вискозитет.

Що е то вискозитет?

Вискозитетът определя лекотата, с която тече маслото. Последното варира според това дали ще се пробва на студен двигател или след достигане на нормални работни температури. По-течното масло предпазва двигателя и при ниски температури.

Всяко масло има цифрови показатели. След първия от тях ще откриете буквата W. Тя обозначава степента на гъстотата през зимата. Колкото по-малко е числото пред буквата толкова по-добре ще тече.

С други думи тези масла имат по-нисък вискозитет. Други с по-високи показатели са надеждни по отношение защитата на двигателя при високи температурни нива. Втората цифра изобразена на избраното от вас масло представлява сборен показател на най-ниската и най-високата температура, при която то се характеризира с нужната течливост.

Отново подчертаваме да вземете присърце препоръките на производителите, за да осигурите най-доброто за вашата кола.

Последно

Още по темата