понеделник, юни 17, 2024

Лекари, полицаи и учители – сред най-застрашените от самоубийства

Самоубийците са психично здрави хора. 90% от тези, които са посегнали на себе си, нямат психични заболявания. Те са сравнително интелигентни личности, които дълго са мислили над смисъла на живота.С най-висок риск да посегнат на себе си се оказват работещите като лекари, зъболекари, полицаи, учители и миньори.

Най-застрашени са професиите, при които хората отнасят проблемите и притесненията си вкъщи. Тази теория разви психиатърът Александър Хаджигеоргиев по време на семинар във връзка с превенцията на самоубийствата у нас, който бе организиран от Центъра по обществено здраве и анализи в Банкя. Според специалиста, който е началник на Отделението по психиатрия в Медицинския институт на МВР, възрастовите граници, в които се наблюдава най-често желание за опит за самоубийство, са между 17 и 19 години, както и между 35 и 40 години. Сред хората, застрашени да посегнат на живота си, са тези с депресия, а истинската депресия се лекува само и единствено медикаментозно, добави още д-р Хаджигеоргиев.

Депресията започва с картина на потиснатост, безсилие, липса на енергия, влошен апетит и влошен сън, информира д-р Хаджигеоргиев.

„Клиничният критерий е такова състояние, ако продължи две седмици и повече, тогава може да се оцени като депресия и да се започне лечение. По същия начин трябва да процедират и хората, които не са лекари, а просто наблюдават отвън“, посочи д-р Хаджигеоргиев.Специалистът има своя теория по отношение на въпроса защо жените страдат повече от депресия, отколкото мъжете.“Аз предполагам, че жените са по-лесно откриваеми, защото те повече си казват. Това би могло да изкривява статистиката, т.е да вдига процента на психично заболелите жени. те по-охотно търсят помощ. И по-лесно я намират, тъй като повечето психиатри са мъже“, поясни още специалистът.

Най-рискови от гледна точка на самоубийствата според психиатъра са професиите, при които след работа човек пренася конфликтите и притесненията в дома си. Защо обаче зъболекарите също са с повишен риск да посегнат на живота си?“Едното обяснение е, че зъболекарят всеки ден по много пъти вижда ужаса в очите на пациентите си от 10 см и това по някакъв начин му повлиява. Това е тежка, стресова професия, от този тип професии, в които си отнасяш проблемите в къщи. Тези професии с после действия, които си носиш вкъщи, обикновено са по-рискови“, обясни психиатърът.

Последно

Още по темата