събота, май 18, 2024

Кристо се отказа от мащабен проект в Колорадо в знак на протест срещу Тръмп

Българският творец Кристо обяви, че се отказва от проекта си „Над реката“, който планираше да осъществи в американския щат Колорадо, предаде Асошиейтед прес.
Кристо предвиждаше да разстеле над участъци от река Арканзас полупрозрачна тъкан в района между градовете Канън сити и Салида. Намеренията му се сблъскаха със силна опозиция и доведоха до дълга съдебна битка. Планираше се инсталирането на платното да стане за две години, а инсталацията да може да се разгледа едва за две седмици от посетителите. Според опоненти на проекта той би могъл да нанесе вреда на дивата природа, на реката и на местното население.
Кристо и съпругата му Жан-Клод, която почина през 2009 г., бяха предложили проекта още през 1996 г.
В съобщение в сайта на проекта „Над реката“ на Кристо се казва, че творецът не искал да чака повече, за да го осъществи. Той предпочитал да се откаже от него и да се посвети на друг проект в Абу Даби, наречен „Мастаба“.
„Вече не искам да чакам резултата“, пише 81-годишният творец и припомня, че проектът му е коствал 20 години планиране и 5 години съдебни битки.
В статия, публикувана вчера във в. „Ню Йорк таймс“ Кристо казва, че е взел решението като протест срещу президента Доналд Тръмп.
Проектът „Над реката“ трябваше да се осъществи на земи, собственост на федералното правителство и Кристо, каза пред изданието, че не иска да има взимане – даване с администрацията на Тръмп.
„Използвам собствени пари и собствени планове, защото искам да съм свободен. А тук сега федералното правителство е земевладелец. Те притежават земята и аз не мога да направя проект, който да извлече изгоди от този земевладелец“, каза Кристо пред нюйоркското издание.
Източник: БТА

Последно

Още по темата