вторник, юли 9, 2024

Кои витамини са в основата на силна имунна система?

Чувството за умора, изтощение или лесно разболяване може да означава, че имунната система трябва да бъде подсилена. Имунната защита всъщност е ценен инструмент за защита и наблюдение на благосъстоянието на нашия организъм. Така че нека видим защо е важно да приемаме витамини и как да си възвърнем енергията.

Значение на витамините за имунната система

Тялото е оборудвано с ефективна защитна система, която, когато е напълно функционална, действа срещу външни патогенни агенти: имунната система. Истински естествен щит, съставен от клетки от различно естество, всяка със специфична функция, и от молекули, които работят заедно, за да разпознават и да се борят с всички онези елементи, външни за човешкото тяло, като вируси, бактерии, паразити или гъбички, но също и заразени клетки от патологии, ракови клетки, а и за превенция на коронавирус.

Имунната защита бди над нашето тяло и проверява дали в кръвта и клетките няма потенциално опасни елементи, които биха могли да променят телесния баланс или дори да допринесат за неговото влошаване. Тези клетки са готови да действат бързо при всякакви извънредни или спешни ситуации и реагират с незабавни контрамерки, за да защитят тялото и да го поддържат в добро здраве.

Защитната дейност, извършвана от имунната система, се упражнява главно на три защитни фронта, които гарантират имунитет, тоест способността за защита и атака срещу всички външни субекти, които могат да причинят заболявания или увреждания от различен вид. Трите линии на защита са обобщени по-долу:

 • механична и физическа бариера: предотвратява проникването на патогенни тела в телесната тъкан. Например, пот, кератин, слуз и себум, поставени върху повърхностния слой на кожата, наречен епидермис, не позволяват на други вещества да навлязат в тялото и са в състояние да разрушат клетъчната мембрана на бактериите;
 • неспецифичен / вроден имунитет: механизъм, присъстващ от раждането, който ви позволява да действате бързо срещу чуждия агент, разпознат като заплаха. Ако микроорганизмите успеят да преодолеят механично-химичната бариера, неспецифичният имунитет се активира бързо, за да ги неутрализира, блокирайки всякакви инфекции. Нарича се още естествен имунитет;
 • специфичен/адаптивен имунитет: развива се от първата година от живота и се укрепва с течение на времето в отговор на различните патогени, с които се сблъсква, той всъщност е предвиден за памет и тази характеристика му позволява да запомни патогена, с който е влязъл в контакт. Механизмът на действие на тази бариера е възможен благодарение на действието на Т и В лимфоцитите.

Следователно като цяло имунната система е комплекс от елементи, които, комбинирани помежду си, съставляват мрежа, способна да предпази човешкото тяло и да защити органите и клетките, които са жизненоважни за здравето.

Ниска имунна система: Защита и симптоми

Основните органи и тъкани, които изграждат имунната система, са кожата, далакът, сливиците, костният мозък, тимусът и лимфните възли. Към тези елементи се присъединяват други специфични клетки, наречени бели кръвни клетки (гранулоцити, моноцити и лимфоцити) и антитела. Когато имунната защита е ниска, тялото е по-изложено на инфекции или патогени, които могат да компрометират нормалното изпълнение на жизнените и метаболитни функции.

Възможните причини за отслабване на имунната система са:

 • психо-физически стрес;
 • наличие на някои често срещани патологии: настинка, грип;
 • злоупотреба с антибиотици;
 • фактори на околната среда: сезонни промени, влажност или прекомерно излагане на слънчева светлина;
 • небалансирана диета и / или дехидратация;
 • липса на сън;
 • заседнал начин на живот;
 • нормално напредване на възрастта.

В тези ситуации имунната система може да не е в състояние да реагира ефективно и навременно в лицето на външни атаки и човекът може да покаже понижена защита със специфични алармени сигнали. Най-честите симптоми са:

 • физическа и умствена умора;
 • липса на апетит;
 • поява на херпес или локализирани афти.

Когато тялото ви прояви един или повече от тези симптоми, препоръчително е да не ги пренебрегвате и да действате по съответния начин, за да подобрите защитните си сили и да си възвърнете временно загубената психо-физическа енергия и сила. Пренебрегването на сигналите на тялото може да бъде рисковано за незабавното и пълно разрешаване на възникналия проблем.

Последно

Още по темата