четвъртък, юли 11, 2024

Кои състояния налагат спешна намеса от зъболекар

Независимо от натоварения ви график, има ситуации, които изискват неотложна помощ от дентален специалист

Хората са така устроени, че са склонни често да отлагат онези проблеми, които не им създават сериозен дискомфорт, докато те не се задълбочат и да наложат спешна намеса. Когато говорим за състоянието на зъбите, това изобщо не е желателно, но понякога все пак се случва – дали заради натоварен график или по ред други причини.

Има ситуации, които изискват неотложна помощ от страна на дентален специалист. Трябва задължително да сте информирани за тях и да разполагате с контакти на клиника или лекар, който може да ви съдейства по всяко време, когато се стигне до там.

След вадене на зъб

Наблюдавайте усещанията си и положението, ако преди ден или два сте претърпели вадене на зъб. Обилното и неспиращо кървене е признак, че нещата се влошават. Вашият зъболекар може да ви даде съвети и инструкции как да ги овладеете, стига да му се доверите в точния момент.

Подуване след инфекция

Ако в устната ви кухина е настъпила инфекция, това може да предизвика подуване в зоната на лицето. Отоците са явен знак, че сте развили възпаление, което означава спешен преглед от стоматолог. Ще ви бъде назначено подходящо медикаментозно лечение, което ще облекчи болката и подутината.

Травма и счупен зъб

Ако станете неволни участници в инцидент и се озовете със счупен зъб, препоръчително е много скоро да посетите вашия зъболекар. В зависимост от настъпилите травми, ще се наложи спиране на кървенето и успокояване на болезнените усещания. Дори и леките падания, които са наранили зъбите ви, не са за подценяване, защото впоследствие могат да се окажат по-неприятни, отколкото сте предполагали.

Пулсираща болка

Тя е доста опасна и не бива да я неглижирате. Силната болка, която пулсира и се усилва от сладко или студено е категоричен повод да звъннете на лекаря си по дентална медицина. По всяка вероятност ви предстои продължително лечение, но преди това ще получите очакваното облекчение, за да се върнете към нормалния си ритъм в ежедневието.

Разлепени конструкции

Ако имате мост, той трябва да бъде стабилно прикрепен към основата и дори лекото разместване може да се окаже рисковано, защото храната ще навлиза под него. Не допускайте да оставате така дори и за ден, за да не се наложи да се борите после с по-тежки усложнения.

Същото се отнася и ако имате остри, драскащи ръбчета по зъбите, които могат да ви създадат неудобства или да ви наранят.

Доктор Софиен Риахи – зъболекар, 10 кратен носител на престижната стоматологична наградата „Усмивка на годината“!     

Последно

Още по темата