сряда, юни 12, 2024

Кои са основните модули в соларните системи и каква е тяхната роля

Има различни типове соларни панели, но всички се нуждаят от акумулатори

Познавате ли отблизо своите соларни системи, с които сте избрали да захранвате дома или вилата си? Това е прекрасно съвременно решение и вие определено сте на прав път. Добре е обаче да сте наясно с основните функционалности, както и с модулите, от които са изградени съоръженията.

Ако сме подготвени и информирани, ще реагираме адекватно и бързо при нужда от подмяна на някой от компонентите. Разбира се, винаги е за предпочитане да се доверим на специалист, но и личните ви наблюдения никак не са за подценяване, за да може да предоставите и опишете реалната ситуация.

Всеки соларен панел е снабден с батерия, благодарение на която се съхранява произведената енергия. Често се предпочитат акумулатори за соларни фотоволтаични системи, които са тягови, а не автомобилните, известни като стартерни. Причината е, че тяговият акумулатор се разрежда за доста дълго време. Масово приложение намират киселинните акумулатори поради дълготрайната си експлоатация и достъпната цена.

Използват се блокове с 12V, 24V или 48V. Капацитетът е в зависимост от самата система и съответно по какъв начин ще бъде разпределена енергията.

Фотоволтаичният блок е панелът, превръщащ слънчевата светлина в ток. Срещат се предимно тънкослойни, монокристални и поликристални модули. Мощността е ключовият параметър тук, а каква да бъде тя зависи от редица условия и се избира съобразно потребностите ви.

Контролерът е друг съществен елемент от колектора, който ви осигурява енергия за помещенията. Той свързва акумулаторите и соларните модули, а ролята му се състои именно в зареждане и защита от презареждане на акумулатора.

Съществуват различни опции за индикация – само светодиоди, дисплей с изписване на допълнителни данни за напрежение, количество ток и т.н. С тях може да управлявате осветлението и други консуматори на електричество в жилището.

Инверторът може да бъде монтиран към системата, а може и да няма необходимост от него – това е по преценка на специалистите, както и според предпочитанията ви. Три вида са тези устройства: хибридни, мрежови, автономни.

Към основните модули могат да бъдат прикачени и други елементи. Препоръчват се също предпазители, електрическо табло, сензори за температурата на акумулаторите, гръмозащита, комуникационен порт. Това всъщност са и едни от основните предимства на соларните системи. Те могат да се надграждат. Желанието на потребителите задава тон на концепцията, като тя обаче винаги се адаптира към самата среда и конкретните възможности.

С инсталирането на фотоволтаичните алтернативи вие инвестирате дългосрочно и разумно, а пестенето от средства за отопление е главен приоритет за всички нас.

Последно

Още по темата