вторник, април 23, 2024

Кога е време да сменим маслото на двигателя?

За да поддържате колата в перфектно състояние, е добра идея да подлагате на малка, но важна периодична поддръжка автомобила: смяната на маслото на двигателя и съответната смяна на филтъра е една от тях. Прочетете и разберете всичко, което трябва да знаете по темата!

Смяна на масло: защо е толкова важно?

Редовното пълнене и смяна на маслото е от съществено значение за вашия автомобил: маслото служи за поддържане на двигателя в перфектно състояние, избягване на неизправности и по-сериозни повреди, като гарантира, наред с други неща:

  • Смазване на механични части
  • Защита от корозия
  • Правилна работна температура

Много шофьори смятат, че за да се избегнат проблеми, е достатъчно просто периодично да се проверява нивото на маслото със специална пръчка за измерване на нивото; ако тази операция със сигурност е важна, смяната на маслото, когато е необходимо, е също толкова важна. Моторното масло не е вечно: с времето и километрите то се променя и вече не изпълнява задачата си както преди. Поради тази причина рано или късно идва моментът за смяната му.

Колко често трябва да се сменя маслото?

Ако проверката на нивото на маслото е доста проста операция, която по принцип трябва да се извършва приблизително на всеки 3 месеца или поне преди тръгване на дълги пътувания, смяната на маслото (посочена в книжката за поддръжка на автомобила, заедно с вида на масло, което ще се използва), обикновено трябва да се извърши:

  • Най-много на всеки 20 000 км за бензинови коли
  • Най-много на всеки 35 000 км за дизелови автомобили

Това са общи указания: необходимо е да се консултирате с книжката за поддръжка на автомобила за точно време. Запомнете едно важно нещо: ако проверката на нивото и всяко доливане са лесни операции, които можете да извършите сами, за да продължите със смяната на маслото, трябва да отидете в специализиран сервиз, който ще извърши пълното източване и изхвърляне на използваното масло.

Маслен филтър: защо да го сменяте?

Както бе споменато в предишния параграф, при смяна на маслото механикът ще смени и филтъра, чиято задача е да събира примесите, дължащи се на изгарянето на бензина и триенето на механичните части на двигателя между тях, като избягва, че те могат влизат отново, причинявайки непоправими щети, като това, което е известно като „блокиране на двигателя“, т.е. пълното му спиране.

Има различни видове маслени филтри, но най-използваният в автомобилите в момента на пазара е механичният, обикновено с цилиндрична форма, състоящ се от различни слоеве от определен хартиен материал, способен да задържа отпадъци. Също като маслото, дори филтърът не е вечен: производителите обикновено препоръчват смяната му при всяка смяна на моторното масло. По принцип интервалът за смяна на масления филтър е между 15 000 и 30 000 км взависимост от двигателя на автомобила.

Изборът на доставчик на маслото ви също е от голямо значение, за да може да сте сигурни, че вземате такова, което отговаря изцяло на вашия двигател и може да разчитате на дълъг срок на годност и добра цена. Разгледайте предложенията онлайн, за да може да спестите време, а и пари.

Последно

Още по темата