сряда, май 15, 2024

Казанджия извади патент за ракия от царевица

От 100 килограма кукуруз излиза 50 литра нашенско уиски

В Селановци – най-голямото село във Врачанско грозданката и плодовата скоросмъртница вече са демоде. По простата причина, че свършват бързо – майтапят се местните. От известно време те давят мъката си в ракия от царевица или акация. Пои ги баш казанджията на селото Асен Йорданов. По-засуканото питие от кукуруз той е нарекъл Селановска ракия от царевица, но то по-мяза на уиски.

68-годишният мераклия, който оглави бунта срещу акциза миналата година, отишъл до институт в София, платил си и получил технологията. В единия от четирите си казана е монтирал специално приспособление, което прилича на лопата. С нея бърка царевичната каша, защото варенето на специалната ракия е подобно на начина, по който се прави бозата. Според изпитаната рецепта оронената царевица се смила, към брашното се прибавят вода и захар в съотношение три към едно. Слага се и мая. Сместа шуква за два-три дин и веднага се вари, защото иначе ще прокисне. Задължително при първото варене излиза патока, но при второто тече само еликсир. От сто килограма оронена царевица излиза 50 литра алкохол – разкрива казанжията.

В селото са луднали и по акациевата ракия. По брега на река Дунав е пълно с такива дървета. От ароматния им цвят става много елегантно питие, но малко. 50 – 60 килограма цвят пускат само пет-шест литра ракия. Обикновено тя се пази за по-специални гости.

Последно

Още по темата