четвъртък, юли 11, 2024

Кървавото кладенче

„Кървавото кладенче“, както името подсказва, е свързано с трагични събития от българската история, случили се на това място в последните години преди освобождението на България от турско робство.

В близост до кладенчето, на 15 май 1876 г., е предаден и убит водачът на Априлското въстание Георги Бенковски. Историческата местност Костина, която се счита за лобно място на Бенковски, се намира на 3 км южно от кв. „Костина“ в с. Рибарица.

Воеводата е изненадан в засада и прострелян от турските заптиета, докато се опитва да прекоси мост над река Костина. По исторически данни, последните думи на Бенковски, отправени към неговите сподвижници, които изразяват съмнение относно сигурността на моста, са: „Ти трябва да знаеш, че не се намираме на пловдивския мост върху Марица, но в Тетевенския Балкан, на река Костина.“

Георги Бенковски е убит на място и обезглавен.

Турците умиват главата му в „Кървавото кладенче“, наречено така заради разигралите се в местността събития, и я дават на предателя на войводата да я носи.

Според историята, десет години по-късно Въльо, предателят на Бенковски, сам изработва дървен кръст, с който обозначава лобното място на Бенковски. На буково дърво до това място Захарий Стоянов, сподвижник на Георги Бенковски, издълбава кръст с инициалите „Г. Б.” Този бук е отсечен през 1950 година при преустройването на паметника на Бенковски.

В наши дни в близост до „Кървавото кладенче“ има изграден парк с беседки за пикник и много хора се възползват от тях.

Всяка година на 25 май в местността „Костина” се провеждат тържества в памет на загиналите, а актьори самодейци пресъздават събитията, разиграли се непосредствено преди смъртта на Георги Бенковски.

Източник: Benchtalks.com

Последно

Още по темата