Какво трябва да знаем за зимните гуми

3664

С настъпването на есента застудяването е чувствително и това е знак, че наближава времето за поставяне на зимните гуми. Въпреки че околните температури през зимата вече са по-високи от преди години, необходимостта от “преобуване” на колата остава. Какво трябва да знаем, кои са важните особености и по какво се различават от летните?

зимни гуми

С какво зимните гуми се отличават от летните

Въпреки че на пръв поглед са много идентични, разликата в работните условия води и до промени в три ключови параметъра: химичният състав, шарката на протектора и наличието на шипове. Важна особеност е това, че зимните гуми са с по-мек и гъвкав каучук от този при летните решения. Така се запазва достатъчно еластичен в суровите околни условия, подобрява се устойчивостта при шофиране и безопасността на пътя.

Ламелите на протектора са по-високи и с повече канали, позволяващи задържането на достатъчно сняг, с което се запазва сцеплението с пътната заснежена настилка. Имат и способността да отклоняват водата при преминаване през плитък гьол, предотвратявайки аквапланинг.

При необходимост от преминаване с автомобил през лед и заледени участъци, използването на зимни гуми с шипове подобрява нивото на сигурност. Шиповете увеличават сцеплението с хлъзгавата настилка, а управлението остава стабилно.

Какви видове има

Пазарът днес е доста фрагментиран и се предлага разнообразие от видове, като такива без шипове – предназначени са за използване на заснежени пътища и такива с киша. Протекторът е висок и с многобройни дълбоки канали, задържащи достатъчно сняг. Според вида на шарката, зимните гуми са скандинавски – с голям брой ламели и са пригодени за употреба в студено време, при изключително заснежени условия и обилни снеговалежи. Европейските са другият вид, който се използва при меки зими и в кишаво време. Често предпочитани са при градско шофиране и при не екстремни температури.

Кога трябва да се сменят

Смяната е необходима в два случая: според вида на състоянието на каучука и при чувствително застудяване. При появата на пукнатини и деформация на протектора след определен пробег, който зависи от начина на експлоатация на зимните гуми и стила на шофиране, се налага и тяхната смяна.

Смяната им се извършва още при застудяване и трайното запазване на околните температури под +7 °C. Това в България се извършва в периода от 15 ноември до 1 март. Тази смяна се изисква по закон и ако не е спазена се налагат административни глоби на водачите.

Как да изберем правилните

Изборът е от ключово значение за безопасността на пътя както на вас, така и на всички около вас. Важно е под внимание да се вземат следните параметри:

  • размери – обозначени са върху страничната част на протектора. Там ще видите височината, широчината и диаметъра в инчове. Те трябва да съвпадат с препоръчаните от производителя на превозното средство;
  • наличие на “снежинка” във вид на икона – намиращото се върху страничния борд обозначение показва предназначението за експлоатация в снега;
  • радиална структура – най-използваните в момента варианти, чийто метални нишки във вътрешността са с радиална структура за повишена здравина и устойчивост;
  • шарка на протектора – тя може да е симетрична и асиметрична. Последните са предназначени за шофиране по утъпкани пътища и дълбоки преспи. Предназначени са за променливо време и често затихващи и увеличаващи се снеговалежи;
  • изборът на подходяща марка – от това зависи покупката на добри и качествени решения с достъпни цени. Безопасността на пътя се определя от разумното поведение на водача и правилно избраните зимни гуми. Марката е от съществено значение, а утвърдените брандове в бранша са: Nokian, Goodyear, Continental, Michelin и др.