вторник, юни 11, 2024

Какво представлява облачният сървър?

Облачен сървър е обединен, централизиран сървърен ресурс, който се хоства и доставя през мрежа – обикновено интернет – и достъпен при поискване от множество потребители. Облачните сървъри могат да изпълняват същите функции на традиционен физически сървър, като предоставят процесорна мощност, съхранение и приложения.

Облачните сървъри могат да бъдат разположени навсякъде по света и да предоставят услуги от разстояние чрез облачна изчислителна среда. Обратно, традиционният специализиран сървърен хардуер обикновено се инсталира в помещения за изключителна употреба от една организация, което често може да бъде проблем.

4 причини да разширите своя център за данни в облака

Как работи облачен сървър?

Облачен сървър е възможен чрез виртуализация. Софтуерът за управление, наречен хипервайзор, се инсталира на физически сървъри, за да ги свързва и виртуализира: абстрахира техните комбинирани ресурси и ги обединява, за да създаде виртуални сървъри. След това тези виртуални ресурси могат да бъдат автоматизирани и доставени в облака за споделена употреба в една организация или в множество организации. Сами можете да видите повече информация и актуални планове тук: https://abscloud.eu/

Този подход е известен като модел инфраструктура като услуга (IaaS). Организациите, които използват IaaS, не трябва да притежават и управляват собствения си хардуер; те могат да го предоставят от трети страни, които предоставят ресурси при поискване чрез публичен облак. Често срещан пример за облачен сървър е използването на публичен облак за временни, сезонни или променливи натоварвания, които трябва да бъдат мащабирани бързо, когато възникне необходимост. За да разберете по-подробно технологията на облачните сървъри, прочетете за инфраструктурата на облачните изчисления и управлението на облака.

Защо се нарича облачен сървър?

Когато се каже, че даден изчислителен ресурс е „в облака“, това означава, че той се доставя през мрежа като Интернет, за разлика от това да се намира на място и се осъществява директен достъп. Облачният сървър е един от най-известните примери за облачен компютърен ресурс, заедно с облачно съхранение, бази данни, мрежи и софтуер. Изключително надежден начин да съхранявате вашите много дискретни данни, които искате да бъдат предпазени от възможностите на недоброжелатели.

Каква е разликата между облачен сървър и традиционен сървър?

„Облакът“ стана синоним на интернет като цяло. Но всъщност има много облаци, както публични, така и частни, които се формират от всякакъв набор от свързани сървъри, които доставят изчислителни ресурси през мрежа. Именно тук много хора, които за първи път се сблъскват с подобни термини може да се объркат. Затова ви препоръчваме да направите консултация с компанията, която сте избрали за вашия сървърен облак и да разберете повече.

Облачният сървър може да се противопостави на традиционния, специализиран сървър. Докато ресурсите на облачен сървър могат да се споделят от много потребители, специализираният сървър е предназначен за изключително използване от една компания. Той трябва да бъде настроен и управляван от тази организация, докато облачен сървър може да бъде притежаван и управляван от трета страна.

Не се колебайте да разгледате сайта и да добиете още по-голяма представа за важността от подобни услуги в днешно време и за всеки онлайн бизнес. Направете необходимия рисърч и скоро сами ще се убедите в това.

Последно

Още по темата