сряда, юли 10, 2024

Какви са ползите от цикленето и обновяването на паркета ви

Какво представлява цикленето и обновяването

Накратко казано, цикленето на паркет е процес, при който се отстранява горната повърхност на пода. При обновяването тази повърхност се поправя или нанася отново. В тази статия обаче няма да обсъждаме точното определение на цикленето. На този етап, четейки това, вероятно вече сте наясно с целия процес. По-интересно е защо да го правим? Освен по-естетичния вид на паркета ви, какви са ползите от него? Нека бъдем честни с вас, цикленето и обновяването не е толкова евтино и средностатистическият човек понякога може да започне да се чуди, защо да го прави?  Има ли изобщо някаква практическа полза от това? Много по-лесно е просто да покриете пода с килим или нещо друго и да забравите за него.

Защо се препоръчва целият този процес?

Първо, нека се замислим за секунда. Защо си купуваме паркет от твърда дървесина? Вероятно това е най-скъпото решение на пазара. Е, това е естествен продукт, който изглежда добре в почти всяка обстановка. Той е удобен, лесен за почистване и внася определено усещане за уют в стаята. Хората като цяло харесват твърдата дървесина и този факт, съчетан с високата ѝ цена, я превръща в донякъде луксозна и стилна част от вашия дом.

Реалните ползи от цялостното циклене на паркет

Грам превенция струва повече от килограм лечение.

Не всички повреди са видими. Не всеки възможен източник на повреда е очевиден. Доброто циклене на паркет не само отстранява съществуващите повреди, но и предотвратява появата на нови такива. Има много проблеми, които могат да засегнат дървения под, но ако се уверим, че всичко е безопасно и работи правилно, един ден превенция може да ни спести много бъдещи главоболия.

Гладката повърхност е чиста повърхност.

Едно от често забравяните предимства на доброто циклене на паркет е колко лесно е почистването му. При това паркета е материал, който вече е популярен отчасти заради тази си особеност. Гладката повърхност без вдлъбнатини и драскотини не оставя място за натрупване на прах или мръсотия, което я прави много лесна за почистване.

Алергиите остават в миналото.

Знаете ли какво също е страхотно в правилното почистване? Липсата на прах означава много по-малък шанс за проява на алергии. Това не би било възможно, ако повърхността не се поддържа правилно, а цикленето е част от тази поддръжка.

Заплаща се да поддържаме дървения си под в добро състояние.

Външният вид е от значение. Но какво ще стане, ако вече не се интересуваме от външния вид? Ами ако просто искаме да продадем имота си и да се преместим да живеем някъде другаде? Подът от твърда дървесина в добро състояние ще ви помогне да продадете по-бързо, по-лесно и за повече пари. Поне така твърдят агентите за недвижими имоти, а кой знае по-добре от тях? Разбира се, една износена и изтъркана повърхност ще има обратен ефект, така че планирайте предварително.

Всички тези красиви цветове!

Персонализацията е нещо чудесно. Тя ни позволява да оформяме всичко около нас. Подовите настилки не правят изключение. Хората обичат да оцветяват подовете си и да следват модните тенденции. Сиви, тъмни, измити с бяло и т.н. Тези цветове обаче не са постоянни. Можете да ги смените, когато пожелаете… стига подът ви да е достатъчно дебел, за да може да се шлайфа. Без циклене никога няма да можете да премахнете старата повъхрност, за да нанесете новото.

Бихте ли предпочели да смените изцяло пода си?

Какво бихте направили, ако подът ви стане износен и изтъркан? Да, обновяването не е толкова евтино, но е много по-добро от това да смените изцяло пода си. По-евтините алтернативи, при които липсва възможност за циклене, трябва да се сменят около два пъти по-често от твърдата дървесина. Защо да не купите паркета веднъж и да се придържате към него цял живот, вместо да се напрягате с мисли за подмяна и промяна през няколко години.

Последно

Още по темата