Какви документи са необходими при покупка на имот?

1133

Покупката на жилище или бизнес помещение е сделка с фокус към бъдещето и добрите перспективи. Подобни финансови инвестиции трябва да се правят много внимателно и с оглед да редица детайли като локация на имота, тип строителство, състояние, изискуемите за покупко-продажбата такси и документи, договори, данъци и т.н. След като вече сме категорични в избора си, трябва да насочим вниманието си към техническата част от сделката, или с други думи – да се погрижим за документалното оформление и запознаването със законовите разпоредби при имотното имущество. Недвижими имоти suprimmo.bg

Какви са етапите при покупката на имот

Важно условие при закупуването на имота е да не подхождаме емоционално към покупката. Дори и на пръв поглед всичко да изглежда перфектно, не се знае дали няма “подводни камъни”, които да осуетят коректното финализиране на сделката. Преди да внесете депозит, за да запазите жилището, се опитайте да видите “голямата картина”, като за целта е препоръчително да се допитате специалист за съвет. Доста от брокерите предварително проверяват продавачите, за да могат да гарантират успешната покупко-продажба. Доверете се на suprimmo.bg и разберете какви възможности имате пред себе си.

Как се определя цената му

Цената за имот лежи на доста фактори. Ако сте продавач, може би във Вашия случай има емоционален елемент, тъй като сте израснали в продаваната къща или апартамент. Обективните критерии обаче би следвало да изключат подобна преценка, а по-скоро да изглеждат по ето този начин:

  • Локация;
  • Комуникативност;
  • Транспортна мрежа;
  • Паркинг или гараж;
  • Състояние на жилището;
  • ВиК и отопление;
  • Инфраструктура;
  • Вид и година на строителство;
  • Пазарна обстановка и др.

В случай че планирате покупка на нов дом, отново трябва да вземете всички тези специфики под внимание, за да бъде изборът Ви коректен, а след време да сте все още толкова доволни от взетите решения.

Каква е задължителната документация

Първо, трябва да се каже, че това е сложен процес, който не бива да се неглижира в никой от случаите. Подготовката за покупка на имот се състои в уточняването на нейния вид, условията и набавянето на релевантните документи. След като се посети нотариус за изповядване на сделката, се прави въвод във владение и се пристъпва към нейното регистриране в Агенцията по вписванията.

Необходимата документация за покупка на имот включва декларации за гражданско състояние и семейно положение, декларация за липса на задължения, документ за произход на паричните средства, пълномощно (опционално), предварителен договор, договор за покупко-продажба и нотариален акт.