четвъртък, май 16, 2024

Как се премахва мухъл от дърво

Мухълът обикновено расте върху дървени повърхности, тъй като дървото е много добро в абсорбирането на вода. Добавете към тази влага високи температури и спори на мухъл (които винаги са във въздуха) и това е идеалната среда за заразяване с мухъл. Прочетете нашето ръководство, за да научите как лесно да премахнете мухъл от дърво.

Добрата новина е, че ако засегнатата област не е по-голяма от педя и нямате работа с токсична черна плесен, можете сами да премахнете мухъла с помощта на ежедневни домакински почистващи препарати. Но не отлагайте – задържането на този проект ще даде възможност на плесенната колония да се разшири, а продължителното излагане може да бъде лошо за вашето здраве.

Ами ако имате работа с черна плесен? Може да е трудно да се различи токсичната черна плесен (Stachybotrys chartarum) от други видове, които са черни на цвят, така че е най-добре да се обадите на професионалист в тази ситуация. Токсичната черна плесен е особено вредна при вдишване, така че не трябва да я докосвате.

Как да убием мухъл върху дърво

Ако искате да премахнете друг вид мухъл, ето стъпките, които трябва да предприемете.

Стъпка 1: Носете предпазни средства

Важно е да се предпазите, когато се занимавате с мухъл, тъй като може да бъде опасно, ако се вдиша или погълне.

Докато почиствате, не забравяйте да носите очила, маска за лице, която покрива носа и устата ви, и гумени ръкавици.

Стъпка 2: Прахосмучете района

Използвайте прахосмукачка с HEPA филтър, за да изсмучете всички свободни спори на мухъл върху или близо до засегнатата част от дървото.

Пуснете прахосмукачката върху района, след което изнесете прахосмукачката на открито, за да изхвърлите съдържанието.

Уверете се, че вакуумираният материал е плътно затворен в найлонов плик, за да не могат да излязат спори.

Стъпка 3: Почистете плесента

Ако мухълът не е проникнал дълбоко в дървото, вероятно можете да го убиете. Как убивате мухъл върху дърво? С обикновен почистващ разтвор от сапун за миене на съдове и топла вода.

  • Добавете чаена лъжичка сапун към бутилка със спрей, пълна с вода, и я разклатете.
  • Напръскайте засегнатата област и използвайте четка с мек косъм, за да изтъркате внимателно плесента, като почистите излишната течност, докато почиствате.
  • Подсушете напълно повърхността с кърпа.

Ако това не помогне, опитайте да използвате дестилиран бял оцет, който убива повече от 80% от видовете плесени.

  • Комбинирайте равни части оцет и топла вода в спрей бутилка и напръскайте този разтвор върху мястото.
  • Оставете разтвора да изсъхне за един час, след което избършете повърхността с навлажнена кърпа, последвана от суха кърпа.

Ако мухълът все още стои, време е да извадите боракс, който е почистващ препарат с алкална минерална сол, който е по-безопасен за използване от белина.

  • Комбинирайте супена лъжица боракс с чаша вода, след което нанесете този разтвор върху формата с четка с мек косъм.
  • Изтъркайте мухъла, оставяйки разтвора на боракс в дървото. Не избърсвайте с гъба излишната течност. Искате колкото е възможно повече от разтвора в дървото, за да предотвратите бъдещ растеж.
  • Пуснете вентилатор или влагоуловител в стаята, за да се уверите, че повърхността на дървото изсъхва бързо и напълно, като бораксът е все още под повърхността.

Имайте предвид, че белина не трябва да се използва за унищожаване на мухъл, открит върху дърво. Въпреки че белината е много ефективна за убиване на мухъл върху непорести повърхности, тя не работи добре, когато става въпрос за дърво. Това е така, защото хлорът в белината не може да проникне в дървото, така че само водната част от белината се абсорбира.

Мухълът може да изглежда като отстранен от повърхността, но вероятно ще продължи да расте отдолу и ще се върне в рамките на няколко месеца.

Стъпка 4: Ако е необходимо, шлайфайте дървото

Тези почистващи решения трябва да се погрижат за проблема ви с мухъла, но ако имате упорити следи, останали под повърхността, имате едно последно средство: шлайфане.

Използвайте шкурка със 100 песъчинки, за да изтъркате засегнатата част, като внимавате да не шлайфате твърде много от околните области.

Повторете стъпка 2, за да отстраните праха и всички разхлабени спори на мухъл.

Последно

Още по темата