събота, май 18, 2024

Как да се приготвим за венчавка

За православната венчавка е важна внимателната подготовка, за това има правила, от които трябва да се ръководите. Те засягат всички аспекти на тайнството – от мястото на изпълнение, до детайлите и необходимите обреди.

Избор на църква

Ако младоженците не посещават някой специален храм, може е да изберете този, в който е кръстен единия от съпрузите. Обяснението е просто – колкото по-силна е връзката между енориаша и общността, толкова по-добре. В същото време правилата не са официално посочени никъде, можете да направите хубава венчавка в православен храм „Въздвижение на Св. Кръст Господен“ – Софийска света митрополия.

Избор на свидетели за венчавка

Изборът на свидетели е важен момент: църковните канони ги наричат ​​кръстници, духовни наставници на новото семейство. Свидетелите трябва да изповядват православието и за предпочитане да са духовни хора. В старите времена те са потвърждавали сключването на брака чрез поставяне на подписи в регистъра. Днес свидетелите изпълняват символична функция: държат корони над съпрузите и поемат ангажимент към Бог да помагат на новото семейство, да ги напътстват по истинския път.

Избор на облекло за венчавка

Изборът на облекло се определя от църковните правила. Ако сватбата се проведе веднага след сключването на брака, младоженците отиват в храма в същите дрехи. Роклята на булката не трябва да е къса и прекалено отворена, по-добре е да изберете по-скромни опции.

Цвят – всеки светъл нюанс, бродерия, спокойни декоративни елементи са разрешени. Главата на булката трябва да бъде покрита с воал, шапка или шал.

Достатъчно е младоженецът да бъде в костюм или панталон и риза с класическа кройка. Младоженците са свободни да избират стил и силует. На вече женените двойки се препоръчва да се оженят в по-строги дрехи: за съпругата – класическа затворена рокля, която може да се носи в ежедневието и костюм за съпруга.

Избор на фотограф

Тези, които се женят, могат да изберат всеки фотограф: поканете този, който е снимал на сватбата или друг. Важно е снимките да съдържат искрени емоции, истинска тържественост и трогателност. Затова си струва да изберете фотограф, чието портфолио харесвате.

Успешни снимки могат да се получат, ако професионалистът вече има опит в снимането в църква: тогава за него е по-лесно да избере правилния ъгъл, да регулира светлината и да улови най-важните неща. Той също така ще бъде запознат с правилата на църквата, в която снимките обикновено са забранени. Важно е съгласието на свещеника да го снима, ако няма такова, тогава фотографът ще трябва да снима само младоженците и гостите извън храма.

 

Последно

Още по темата