вторник, юли 9, 2024

Как да създадем добър списък за пазаруване?

Списъкът за пазаруване – онова листче, което винаги се забравя и към което до последно добавяме продукти. Точно него е особено важно да създавате много прецизно и днес ще ви запознаем с трикове, които ще ви помогнат да го оптимизирате ефективно.

За да направите списъка за пазаруване както трябва, ще са ви нужни няколко седмици практика. След това ще се убедите колко е полезно и колко много средства от бюджета може да ви спести.

Какво ще се промени, когато съставяте списъка?

На първо място ще забележите, че хладилникът ви няма да прелива от храна. Това може от начално да ви стресне, но за да запазят продуктите своята свежест, e важно да ги консумирате навреме.

Ще ви помогне да сте по-организирани и да спестите много от бюджета си, защото ще сте си направили сметка точно какво да пазарувате. Когато знаете какво искате да приготвите през седмицата, ще сте сигурни и какво точно трябва да купите от близкия супермаркет. По този начин, освен че ще спестите пари, ще можете да намалите изхвърлянето на храна.

В световен мащаб това е огромен проблем и именно вие може да сте онези, които да направят промяната. Всяко семейство трябва да прецени какво количество продукти са му е необходими за една седмица и да не се разхищава храна, която потенциално е можела да се използва по предназначение.

Именно в това списъкът за пазаруване би бил много полезен, не го подценявайте.

Как да съставяте списък?

На първо място преценете в кой ден от седмицата има най-малко храна и се стремете да пазарувате точно в него. Необходимо е да знаете какво искате да сготвите, както и допълнителните продукти, които се харесват от семейството ви.

На първо място се консултирайте с членовете на фамилията и заедно решете, какво искате да консумирате в следващите няколко дни. Когато вземете това решение, напишете в списъка храните, които трябва да напазарувате, за да сготвите тези ястия. Щом приключите, се разходете до килера или отворете шкафа с пакетирана храна. Вижте дали има нещо, което може да ви свърши работа, или пък да трябва да допълните. Същото направете с хладилника и с плодовете, зеленчуците и ядките.

Когато сте сигурни какво липсва и от какво имате нужда, може да прегледате камерата си, в която често има месо, което е добре да употребите преди да купувате прясно.

Ако успеете да прегледате всички шкафове, ще намерите продукти, които да използвате и така няма да се налага да ги изхвърляте след време, защото са с изтекъл срок на годност.

Бъдете внимателни при изготвянето на списъка, за да не забравите нещо в бързината.

Как да пазарувате в магазина?

За да бъде използването на списъка ефективно, след като сте го съставили е важно да го подредите по начина, по който ще обиколите магазина. Това ще ви помогне да не се лутате излишно, Например, ако вече сте взели зеленчуците и сте в другия край на магазина, да видите, че на вашия списък пише “чушки”.

Ако сте избрали супермаркета, от който искате да пазарувате, то вероятно знаете какво е неговото разпределение. Следвайки го, напишете списъка си и се насладете на перфектното пазаруване.

За да го съставите по най-оптималния начин, прегледайте брошурите за допълнителни оферти и използвайте картите си за отстъпка. Това ще помогне да спестите от бюджета си, а и ще изберете какво да сготвите, ако не сте напълно сигурни.

Съставянето на списък ще ви помогне да направите пазаруването по-ефективно. Също така, ще ви направи много по-наблюдателни, когато става дума за промоции и оферти. Дайте си нужното време, за да свикнете с новите навици и започнете своето обмислено пазаруване!

Последно

Още по темата