сряда, май 15, 2024

Как да преместите уебсайта си на друг уеб хостинг (и кога)

Въведение: Как да прехвърлите уебсайта си

В идеалния свят не трябва да се притесняваме за смяна на уеб хостове – нашият уебсайт ще остане безпроблемно хостван в дейтацентъра  на текущия ни хостинг доставчик, с отлично време за зареждане, ниска цена и 100% работоспособност.

За съжаление, светът не е идеален и този перфектен сценарий рядко съществува, ако изобщо може да се намери в реалния живот.

Ако текущият ви уеб хостинг не предоставя това, от което се нуждаете, може да е време да преминете към по-добър (ще говорим за това да разберем кога е време за промяна в последната част на тази статия ). Прехвърлянето на вашия сайт към нов уеб хостинг не трябва да е толкова трудно, времеемко и изморително, колкото преместването в нов дом. Всъщност може да бъде доста лесно, ако предприемете правилните стъпки и подходите с достатъчно внимание и отговорност.

Има два начина за мигриране на уебсайт

Когато местите уебсайт към нов хостинг доставчик, трябва да извършите следните стъпки:

 1. Купувате и активирате нов хостинг акаунт,
 2. Премествате всички файлове на уебсайта – включително бази данни и имейл акаунти,
 3. Инсталирате и конфигурирате приложението (PHP версия, WordPress и др.) на новия хост,
 4. Проверявате новия сайт през временен URL адрес (чрез промяна в локалния hosts file например),
 5. Отстранявате на неизправности, ако има такива,
 6. Насочвате DNS записите на вашия домейн към новия уеб хостинг.

Можете също да възложите тези задачи на вашата нова хостинг компания (качествения хостинг доставчик ще го направят безплатно) или можете да прехвърлите сайта си ръчно или с помощта на плъгин.

В тази статия ще разгледаме и двете опции.

Вариант № 1: Преместване на сайта на нов хостинг – безплатно, от новия хостинг доставчик

Изборът на уеб хостинг, който предлага безплатни услуги за миграция на уебсайт, е най-добрият вариант за начинаещи и заети собственици на бизнес. Такава услуга, която сме ползвали ние от Vratza.com през годините се предлага от Coolicehost.com, които нееднократно са оказвали съдействие на екипа при въпроси, свързани с хостването на сайтове, включително и при подготовката на този материал.

Уебхостингът е конкурентна индустрия – хостинг компаниите правят всичко възможно, за да спечелят нови клиенти. Много хостинг компании, включително такива, които предлагат евтини качествени услуги, (може да видите някои от тях в тази статия), предлагат безплатни услуги за миграция на сайтове за нови клиенти. Всичко, което трябва да направите, е да поискате миграция, след като се регистрирате при новия доставчик, а техният екип за поддръжка ще се погрижи за вдигането на сайтовете на новото място.

В повечето случаи това е предпочитаният начин, за да спестите време и да се съсредоточите върху други важни дейности с вашия уебсайт.

Вариант № 2: Прехвърлете сайта си ръчно

1. Купете нов уеб хостинг

Имате нужда от нов уеб хостинг, преди да можете да започнете миграция на сайта си.

Има разнообразие от хостинг решения, всяко със собствена конфигурация и предложение. Ще трябва да оцените и сравните кой е подходящ за вас въз основа на редица фактори, като цена, пространство и конфигурация на сървъра, възможност за добавяне на допълнителни домейни, брой имейли към акаунта и т.н.

В идеалния случай трябва също да информирате своите посетители и/или клиенти, че преминавате към нов уеб хост, заедно с информация за времето, в което правите промяната. Добра PR практика е да правите редовни актуализации на статуса в социалните мрежи, за да информирате клиентите си. Освен това препоръчваме на потребителите да не посещават уебсайта ви по време на миграция, за да сведете до минимум натоварването на системата и да предотвратите допълнителни главоболия при обслужването на клиенти.

2. Преместване на файлове на сайта и имейл акаунти

За тези, които работят със статичен уебсайт (сайт без база данни), всичко, което трябва да направите, е да изтеглите всичко (.html, .jpg, .mov файлове) от съществуващия ви хостинг сървър и да ги качите в новия си хостинг според старата структура на папките . Преместването може да се извърши бързо с помощта на FTP / sFTP агент. Препоръчвам да използвате FileZilla, ако досега не сте ползвали такава програма.

Преместването на динамичен сайт (с базата данни) изисква малко допълнителна работа.

За динамичен сайт, работещ с базата данни (например MySQL), ще трябва да експортирате базата данни от стария уеб хостинг и да я импортирате в новия уеб хост. Ако сте на cPanel, тази стъпка може лесно да се направи с помощта на phpMyAdmin.

Експортиране и прехвърляне на бази данни с помощта на phpMyAdmin

Влезте в cPanel> Бази данни> phpMyAdmin> Експортиране.

Ако използвате система за управление на съдържанието (т.е. WordPress, Joomla), ще трябва да инсталирате приложенията на новия уеб хост, преди да импортирате базата данни. Някои CMS предлагат лесна функционалност за трансфер (например функции за импорт/експорт на WordPress) – можете да използвате тази функция за прехвърляне на файлове с данни директно с помощта на платформата CMS.

Преместване на WordPress сайт с плъгин

Като алтернатива, има много добри плъгини за миграция за тези, които преместват своя WordPress сайт към нов уеб хост. Харесвам Duplicator – WordPress Migration Plugin и All-in-One WP Migration заради тяхната простота. Тези плъгини ще ви помогнат да преместите, мигрирате или дори да клонирате WordPress сайт към нов уеб хостинг без необходимите технически познания. Миграцията чрез WP All-in-One ви помага да експортирате вашия WordPress сайт, включително база данни, медийни файлове, плъгини и теми без необходимите технически познания.

Някои компании за уеб хостинг предлагат собствен плъгин за миграция на WordPress. Например WP Engine Migration Automated и SiteGround Migrator – това са специални плъгини, разработени за прехвърляне на WordPress сайтове към определен уеб хост. Трябва да използвате вътрешни плъгини, когато преминавате към тези компании.

Преместване на имейл акаунти

Може би една от най-трудните части при смяната на вашия уеб хостинг е прехвърлянето на имейл. По принцип ще срещнете един от тези три сценария:

Сценарий № 1: Понастоящем имейлът се хоства на регистратор на домейни (като GoDaddy)

Тази настройка за имейл е най-лесната за преместване. Влезте в регистратора на вашия домейн (където хоствате вашия имейл адрес), променете имейл адреса, който е хост на записа A (или @), с IP адреса на новия уеб хост.

Сценарий № 2: Имейл акаунтите се хостват от трета страна (като Microsoft 365)

Уверете се, че вашите MX записи, заедно с всички други записи, от които се нуждае вашия доставчик на имейл услуги, са актуализирани в DNS.

Сценарий № 3: Имейл акаунтите се хостват със стария уеб хостинг

Ако прехвърлите пълен акаунт от cPanel към cPanel, не е необходимо да прехвърляте ръчно вашите имейл акаунти. Като алтернатива можете да изтеглите всички имейл акаунти (и всички файлове вътре) от cPanel File Manager и да ги качите на вашия нов уеб хост.

В най-лошия случай (прехвърляне от по-лесен за използване хостинг контролен панел) ще трябва ръчно да пресъздадете всички съществуващи имейл акаунти във вашия нов уеб хост. Процесът може да бъде времеемък – особено ако използвате много имейл адреси.

 1. Окончателна проверка и отстраняване на грешки и проблеми

След като качите файловете в новата си хостинг конфигурация, проверете отново дали всичко работи правилно на вашия уебсайт.

Някои хостинг компании предлагат платформа за тестване и развитие на сайта, за да можете лесно и плавно да актуализирате сайта си, преди да „заживеете“ в новата среда, което ви позволява да коригирате всички задкулисни проблеми.

Поправете грешките при навигация в сайта и липсващите връзки

Докато прехвърляте файловете на вашия сайт от предишната хостинг среда, някои файлове, като графики, снимки и др., може да бъдат погрешно копирани или въобще да не се копират. Ако това се случи, посетителите ви може да срещнат грешки 404. Проследете регистрационните файлове 404 по време и след превключването – този регистрационен файл ще ви предупреди за всички нефункциониращи връзки или файлове, които трябва да коригирате или възстановявите, за да бъде сайтът напълно функционален.

 1. Насочете DNS на домейна към вашия нов уеб хост

След това ще трябва да превключите DNS записа на вашия уебсайт (A, YYYY, CNAME, MX) към новите сървъри за уеб хостинг във вашия регистратор.

Вашият DNS запис е списък с „инструкции“, които определят къде да изпратите потребителя; преместването на DNS записа към новите сървъри гарантира, че посетителите ще намерят вашия сайт, както са искали, вместо да получат грешка или погрешно насочване. Това е критична стъпка – уверете се, че получавате правилната DNS информация от вашия нов уеб хост.

Съвет: Ако вашият домейн в момента е регистриран със стария ви уеб хост, помислете за прехвърляне на домейна на трета страна, така че ако трябва отново да смените хостовете, вашият домейн може да се мигрира лесно и без потенциални усложнения.

 1. Проверете разпространението на DNS

След като сте поискали да преместите своя DNS запис, превключването може да отнеме от няколко часа до цял ден, преди да може да бъде излъчено.

След като преместването е активно, уведомете бившата си хостинг компания за анулирането. Следете внимателно времето за работа на сайта си поне една седмица, за да сте сигурни, че всичко на новия уеб хостинг работи правилно.

Съвет: Използвайте безплатни онлайн инструменти за проверка на DNS записите, за да извършите търсене в DNS, за да проверите текущите имена на домейни за IP адреси и информация за DNS запис от множество сървъри за имена на различни местоположения. Това ви позволява да проверите за най-новото DNS разпространение на състоянието.

Как да разберете, че трябва да смените хостинг компанията

Преминаването към нов уеб хостинг може да бъде стресиращо време – поради което много собственици на уебсайтове предпочитат да не променят хостинг доставчика, освен ако не е необходимо.

В крайна сметка – защо да губите време и енергия, когато всичко работи добре?

И така, кога е подходящото време да започнете да търсите нов хостинг ? Как да разберете, че вашият уеб хостинг е основната причина за проблема на вашия уебсайт?

Ето някои предложения:

 • Вашият сайт постоянно не работи
 • Вашият сайт е твърде бавен
 • Обслужването на клиенти не е полезно
 • Имате повече пространство, функционалност или други ресурси
 • Вие плащате твърде много
 • Няколко пъти сте били хакнати
 • Чували сте за отлично обслужване другаде
 • Добър уеб хостинг = По-добър сън през нощта

Когато нашият сайт премина към Coolicehost към  преди години – техническата поддръжка беше толкова полезна и промени сайта ни без никакъв ангажимент от наша страна – лесно и безпроблемно за нас. Без наше участие получихме уебсайт, който работеше бързо и надеждно, без нито една грешка в услугата.

Ако не чувствате това ниво на комфорт или сте притеснени от негативните доклади, които сте виждали на вашия уеб хостинг, може да е време за промяна.

Често задавани въпроси относно смяната на уеб хост

Какво е мигриране на уебсайт?

Терминът миграция на уебсайт се отнася до два сценария: 1) Процесът на мигриране на уебсайт от един домейн в друг, обикновено промяна на местоположението на сайта, хостинг платформата и дизайна; и 2) Процесът на мигриране на уебсайт от един уеб хостинг към друг уеб хост.

В този материал се говори за втория сценарий.

Колко струва прехвърлянето на уебсайт към нов уеб хост?

От безплатно до над 100лв в зависимост от сложността на вашия уебсайт и новоизбрания хостинг доставчик. Много хостинг компании, както е споменато в тази статия, предлагат безплатни услуги за миграция на сайтове на нови клиенти.

Може ли да се прехвърля име на домейн на друг хостинг?

Имената на домейни не е необходимо да бъдат регистрирани при вашия хостинг доставчик. Всъщност можете да хоствате името на вашия домейн при един доставчик на услуги и да го свържете с хостинг, предоставен от друг.

Промяната на уеб хостинга влияе ли на SEO?

Като цяло, тази миграция няма да повлияе на SEO на вашия сайт, ако приемем, че запазвате структурата и съдържанието на сайта същите. Качеството на хостинга (време на работа, скорост и т.н.) обаче влияе върху дългосрочното ви класиране при търсене – поради което силно препоръчвам да изберете най-добрия уеб хостинг от нашия списък .

Можем ли да хостваме някъде безплатно сайт?

Да, възможно е да хоствате уебсайт без пари. Тези хостинги обаче често са ограничени по различни начини, като например факта, че имат много малко ресурси и често вграждат реклами в сайта.

Как да прехвърля сайта си на друг собственик?

Технически това може да стане чрез прехвърляне на активи като уеб хостинг, имена на домейни, плюс достъп до плъгини и приложения на трети страни просто чрез даване на паролите за достъп, или смяна на собствеността (акаунта) при хостинг компанията. Специално за домейни от областта .bg/.бг ситуацията е по-специфична, тъй като за прехвърлянето им се изисква лично присъствие (или заверка на подписа от нотариус) или електронен подпис.

Последно

Още по темата