събота, май 18, 2024

Как да подготвим децата за пътуване до училище без автомобил

Независимо дали тази есен децата ще прекрачат прага на училището, те имат нужда от стабилна подготовка и създаване на навици по отношение на своята активност

Решението за присъствена нова учебна година едва ли е окончателно, а ситуацията през есента вероятно сама ще подскаже кой вариант ще бъде удачен. Независимо дали децата ще прекрачат прага на училището, те имат нужда от време, в което да ги подготвите и да им създадете навици по отношение на двигателната им активност.

Летните игри навън са чудесни занимания за малките, а контактът с морето е допълнителен плюс за поддържане на имунитета и здравето. Паралелно с тях обаче насърчавайте физическа дейност, включвайки спорт или предпочитано от децата возило.

План за реакция

Първокласниците обикновено ходят с придружител до училище, но не е излишно да започнете от рано със „сухите“ тренировки. Пътят до уреченото място може да става с помощта на велосипед или тротинетки. Според желанието на детето изберете си ден от седмицата, в който да стигнете пеш или да карате избраното средство заедно до школото.

Много скоро то ще е пораснало и ще има потребност само да стига до там, особено когато се радва на компанията на приятели. Преди да настъпи този момент обаче, винаги може да се наложи да се прояви известна самостоятелност, което означава, че вие ще сте многократно по-спокойни, ако маршрутът е познат за вашия наследник.

Въпросите за безопасността

Те изобщо не бива да бъдат подценявани още от най-ранна възраст. Знаете, днес движението е доста натоварено и това е една от причините да не позволяваме децата да се придвижват сами до училище. А можеше дори първолаците да стигат без родителите си, качени на своите тротинетки или колела… Уви, обстоятелствата са различни и вие трябва усърдно да се постараете с обясненията за опасните кръстовища, пресичането на улиците, избягването на глутници от кучета и т.н.

Необходимо е да имате свой код с детето, който да ви бъде съобщен по телефона, когато то се чувства застрашено и не успява да опише подробно проблема си.

Задружни и по-силни

Подпомагайте детето да завърже по-близки познанства със своите съученици, защото тепърва ще им предстоят приятни моменти, а и ще могат да ходят и да се прибират заедно.

Това е плюс отново за вашето спокойствие, а и шанс за момчето или момичето да се справя с новите си отговорности. Вие му давате свобода, а то доказва на себе си и околните, че е достойно за нея и съумява да я владее от малко. Бъдете сигурни, че ще извлечете максимални ползи и в други направления, когато се наложи то да показва характер.

Тротинетки за малките – един чудесен начин за придвижване и каляване на организма!

Последно

Още по темата