вторник, юни 11, 2024

Как да поддържате здрави и чисти инвестиционните златни монети и кюлчета?

В съвременните условия на галопираща инфлация, инвестирането в злато е един от най-надеждните и достъпни начини за съхранение на спестяванията ни. Този вид финансов актив разполага с множество предимства, като едно от тях е и възможността да сме негов физически държател. Като собственик на инвестиционното злато, то винаги е у вас, съответно можете бързо и лесно да го размените или продадете, включително и защото има висока степен на ликвидност.

Държането на инвестиционно злато обаче предполага и сериозна отговорност. Ако вече сте купували такова, вероятно сте получили инструкции от служителя в брокерската къща, да го пазите стриктно, за да запазите и реалната му, инвестиционна стойност.

И тъй като инвестиционното злато се предлага основно в две форми – кюлчета и монети, сечени след 1800-та година, именно за тях ще говорим в следващите редове. Ще ви дадем няколко практически съвети и насоки относно това как да ги поддържате здрави и чисти.

Ограничете достъпа до инвестиционните монети и златни кюлчета на максимална степен

С други думи, избягвайте да ги пипате, да им се радвате, да ги разглеждате и подреждате излишно. Всичко това е „противопоказно“ за този тип инвестиционни златни предмети. Вместо това, дръжте ги на сигурно място и ги изкарвайте от там само ако смятате да правите реални сделки с тях, тоест да ги продадете или разменяте.

Къде да държа златните кюлчета и златните монети?

Освен че трябва да е сигурно и недостъпно от трети лица, мястото трябва да е и безопасно за деликатните предмети от чисто злато. Уверете се, че можете да им осигурите такова. Избягвайте места с пряк достъп на естествена слънчева светлина. Също така, влагата и прахолякът трябва да се избягват на всяка цена. До вашите златни кюлчета и монети не трябва да има токсични химикали и агресивни синтетични течности.

Трябва ли да чистя златните кюлчета редовно?

Не просто не трябва да ги чистите редовно, а не трябва да ги чистите изобщо. Всъщност, не ги изваждайте дори от оригиналната им опаковка, в която сте ги закупили. Не ги потапяйте вода. Не ги търкайте нито с универсален почистващ препарат, нито с мокра кърпичка. След като ги държите на скрито и недостъпно за светлина, влага и мръсотия място, те нямат нужда от специални почистващи процедури.

Трябва ли да чистя златните монети?

По принцип, по-добре е да избягвате това действие и по отношение на златните монети. Според колекционерите обаче забърсване с чиста кърпичка няма да им навреди кой знае колко много. Те обаче съветват да прибягвате до подобно действие рядко и да сте особено внимателни.

Не използвайте никакви агресивни препарати и не натискайте по ръбовете. Някои монети може да имат историческа стойност, тоест да са много стари. Запазването на целостта и изрядния им вид е начин да запазите и цената им относително стабилна, а дори и растяща във времето.

Помислете за наем на сейф

Ако инвестирането в златото за вас се превърне в страст и напоследък се случва така, че да имате излишни пари, които искате да спестите, вместо инфлацията да ги погълне, в един момент ще се окажете с доста голямо количество златни монети и кюлчета.

Тогава е напълно логично и редно да се замислите за наем на сейф. Подобно съхранение е не само безопасно от финансова, но и от гледна точка на перфектното запазване на безупречния външен вид на монетите и кюлчетата.

А в случай че четете този материал не от позицията на инвеститор, а на бъдещ такъв, и се чудите откъде да закупите първите си златни монети или кюлчета, съветваме ви да се доверите на надежден партньор за целта. Ние ви препоръчваме да заложите на инвестиционни и застрахователни продукти от Limar.

Последно

Още по темата