четвъртък, май 16, 2024

Как да направим апартаментното табло красива част от интериора?

Електрическите апартаментни табла са неразделна част от съвременния дом и обикновено се намират в коридора. Колкото и миниатюрни да са днешните решения, те са достатъчно големи, за да се забележи, ако не се вписват в интериора и развалят цялостната естетика. За щастие съществуват различни предложения за тяхното прикриване и сега ще ги разгледаме.

Защо се използва апартаментното табло?

Представлява различна по размери пластмасова кутия, в която са разположени автоматичните бушони, спомагащи за защитата на електрическата инсталация от претоварване и нейната повреда. При получаване на късо съединение или друг прекомерен товар, автоматичните бушони прекъсват веригата на съответния кръг и предпазват проводниците от прегаряне и дори възникване на пожари.

Апартаментните табла обикновено са външни, което означава, че се виждат отвън и стават част от интериора. В повечето случаи, дизайнът им е базов и при специален интериорен проект, те не могат да се вписват и се налага допълнителното им декориране.

Как да го направим част от интериора?

За максимално разчупване на интериора, препоръчителна е употребата на основен акцент от цветове и допълнителни елементи, комбиниращи се един с друг. Съществуват множество варианти за прикриването и маскирането на апартаментните табла, но най-предпочитани и ефективни са ръчно изработените или закупени готови варианти за това. Ето няколко предложения:

  • В повечето случаи се прави изрисуване по начин, който пасва с цветовете и нюансите на интериора, получавайки се допълващ останалото обзавеждане елемент;
  • Извършва се монтиране на дървена рамка с отваряща се вратичка, имитирайки част от мебелировката на антрето. Така хем бързо и удобно се получава достъп до бушоните при необходимост, хем целият елемент е скрит и не се вижда. Все пак избор на възможности има, дори и когато е необходимо развихряне на въображението и креативността;
  • Съществуват различни модели апартаментни табла – външни и за вграждане. В последния случай прикриването е още по-лесно, тъй като е възможно окачването дори и само на едно огледало, картина или друг подходящ елемент.

Често допускани грешки

Често предпочитан вариант за вписване в интериора е желанието за цялостното прикриване, което в голяма част от случаите става чрез изрязване на гърба на шкафа и влизането на апартаментното табло в отвора. В подобен случай то не се вижда и достъпът до него е лесен, но при необходимост от разместване на мебелите, този вариант може да създаде проблеми.

Последно

Още по темата