четвъртък, юли 11, 2024

Как да изберем най-подходящия смарт TV box

Това иначе толкова миниатюрно устройство може изключително много да разнообрази живота ни. Ако все още не сте си избрали модел, може би това, което имаме да ви кажем, ще ви заинтересува.

Първо, трябва да отбележим задължително, че смарт ТВ бокс-ът е приставка, доста различна от конвенционалната цифрова такава. Тя идва с инсталирана операционна система, подобно на смартфоните. Така че да може да се свързва с интернет, като си има и браузър, на който е възможно да си инсталирате приложения и така още повече да разширите своя кръгозор, относно предаванията, които искате да гледате.

Ето най-важните неща, с които да се съобразим при избора на Smart TV устройство.

Операционна система

На конзолата биха могли да се инсталира Android от различни версии, tvOS (операционната система на конзолите на Apple), Linux, вградена Windows и дори Windows 7 или Windows 10.

Като цяло, колкото по-екзотична е една операционна система, толкова по-малка е вероятността да инсталирате достъпни приложения върху нея, за да се любувате на съдържание от нета. Устройствата с Android, например, поддържат Google Play или пък си имат вграден браузър Google Chrome.

Самият смарт TV box трябва да се свърже към приемника и мрежата. Голяма част от модерните конзоли са оборудвани с USB (2.0 или 3.0) или HDMI, както и Wi-Fi. Някои обаче имат RJ-45 конектор за свързване на мрежов кабел, така че можете да свържете мрежата директно към тях – например, ако не разполагате с рутер. Подобни устройства се препоръчват на всички потребители, при които скоростта на интернет е под 50 мегабита.

Модерните смарт TV box имат още една чудесна характеристика – доста от тях ви дават прекрасната възможност да се радвате на съдържание от SD, SDHC или SDXC карти с памет. На практика това означава, че можете да гледате свои собствени заснети видеоклипове и снимки или да слушате музика чрез телевизора. Но е важно да се знае с какви файлови формати работи устройството –  AVI, MP3 и JPG до MKV, FLAC и TIFF.

Някои конзоли се зареждат директно от телевизора чрез USB, докато други се нуждаят от електрически контакт и тогава трябва да имате такъв в близост до телевизора. Тук не можем да препоръчаме нищо, защото всичко зависи от вашия телевизор и електрическото окабеляване в жилището.

Ето и две конзоли, които имат отличен рейтинг.

v box nvidia shieldNVIDIA SHIELD TV

Ако обичате не само да следите филми и различни предавания с добро качество, но и да се забавлявате с видео игри, изборът на NVIDIA ще бъде супер удачно решение за вас. Не само прави телевизора умен, но и заменя игровата конзола.

Благодарение на интелигентното мащабиране на изображения, приставката увеличава разделителната способност на клиповете до 4K в реално време – или иначе казано, можете да се любувате на Full HD филми в UHD.

Beelink GT1 Ultimate 3 мнения и покупка

Beelink GT1 Ultimate 3 / 32Gb

Едно бюджетно предложение. Удивително е как конзолите от нисък ценови клас могат напълно да задоволят нуждите ни.

Моделът Beelink GT1 Ultimate 3 / 32Gb лесно се свързва с телевизора, при това не само чрез HDMI, но и през оптичния аудио вход – за по-добър звук.

Beelink GT1 Ultimate се управлява от Android 7.1 и разполага с всичко необходимо за качествено изобразяване на съвременна мултимедия – процесор Amlogic S912, WIFI и Bluetooth 4.1 свързаност, Gigabit LAN.

Материалът е подготвен с подкрепата на Televizori.eu.

Последно

Още по темата