сряда, юни 12, 2024

Как да изберем маса за тенис?

Обичате да играете тенис на маса и разполагате с необходимото място в двора или вкъщи? Следващата стъпка е да си купите собствена тенис маса, но с разнообразието от възможности за избор на пазара в наши дни, не е лесна задача да изберете най-добрата маса за вашия конкретен случай.

В магазините толкова много различни марки, ценови диапазони и нива на качество, че изборът определено би затруднил дори и професионалист.

Но какво прави една тенис маса перфектна?

Евтините маси ще имат ли същия геймплей като по-скъпите модели?

Някоя конкретна марка маса за тенис на маса по-добра ли е от останалите?

Надяваме се, че тази публикация ще ви бъде много полезна в стремежа ви да намерите най-добрата маса за тенис. В това ръководство ще разберете как да разграничите висококачествена маса от посредствена такава, какви характеристики да търсите, когато купувате тенис маса, препоръки за различни типове потребители – дали е за заведение/клуб, училище, домашна, или за професионални цели.

Сега нека започнем с най-важната информация.

Как можете да изберете висококачествена маса за тенис?

Един от най-добрите начини да определите дали масата за тенис е висококачествена или не, е да проверите дебелината на плота. Дебелината на плота на тенис масите може да варира от 12 мм до 25 мм. Колкото по-дебел е плотът, толкова по-добро ще бъде неговото качество. По същия начин, колкото по-тънък плот изберете, толкова качеството ще продължи да намалява.

Винаги избягвайте да купувате маси, които имат тънък плот за игра (т.е. 12 мм), защото топката няма да отскача добре, а масата също ще бъде крехка и ще се повреди лесно.

Маса за тенис със средна дебелина (т.е. 16 мм – 19 мм) всъщност е прилична. Можете да получите стабилен отскок и масата да издържи дълго време, преди качеството й да започне да се влошава.

Въпреки това масите за тенис на маса с дебелина на плота между 22 мм и 25 мм определено са най-добрите. Те обаче са и най-скъпите.

Аматьорите и инцидентните играчи вероятно няма да могат да направят разликата между 22 мм и 25 мм плот, но 25 мм маса ще ви даде възможно най-доброто изживяване в играта на тенис на маса.

Характеристики на масата за тенис

Кои са основните характеристики, които трябва да имате предвид, когато купувате тенис маса?

Преносимост

Първото нещо, което трябва да решите, е дали масата ще има постоянно място или често ще я опаковате и местите. Ако клоните към втората хипотеза, препоръчително е да изберете нещо, което е лесно за сглобяване и преместване, например сгъваема маса за тенис.

Този тип маса може лесно да се управлява от един човек, тъй като има колела, които позволяват лесно движение. Висококачествените маси на колела се предлагат със спирачки, с които масата за тенис може да се застопори, когато се използва.

Дебелина

Както вече коментирахме, а и според много играчи, масите за тенис с плот от 25мм са единствените, които си струва да се купуват. Въпреки че е вярно, че такива маси наистина имат невероятно отскачане, все пак не всеки има желание или може да си позволи подобен разход.

Дебелината на масата е ключова характеристика при избора на най-добрата маса за закупуване. За професионалистите няма значение колко добре изглежда масата и от каква марка е, акцентът трябва да бъде върху дебелината на плота.

12 мм дебелина – Това са най-евтините маси, имат ужасно отскачане и трябва да се избягват на всяка цена.

16 мм дебелина– Няма голямо отскачане и трябва да се купува само при супер малък бюджет.

18 мм дебелина – това е идеалният минимален стандарт, необходим за маса и е приличен за домашна употреба.

22 мм дебелина – имат добър отскок и са идеални за клубове.

25 мм дебелина – Те отговарят на професионалните стандарти за състезание.

Стабилни крака

Трябва да се уверите, че избраната от вас маса има наистина здрави крака и опора, защото все пак не купувате тенис маса всяка година. Също така проверете дали моделът има нивелири за краката, разположени в долната им част. Те ще ви бъдат полезни, ако подът, на който играете, не е равен. Можете да регулирате нивелирите, за да поддържате височината на масата на стандартните 75 см над пода.

Изравняване

Подобно на последната точка, изравняването е важно. Поставете окото си върху височината на масата от всички страни на плота и потърсете евентуално изкривяване или огъване, което може да повлияе на отскачането на топката. Нивелир с дължина 1 метър може да се окаже удобен за оценка дали повърхността на масата е равна или не.

Мрежа

Винаги залагайте на мрежа с приставки с меко покритие, където масата може да се хване, без да причинява драскотини по повърхността. Можете дори да поставите малко лепкав филц върху скобите на мрежата, ако желаете. Също така се уверете, че скобите, които използвате за мрежата, не се забиват в повърхността. Никога не влачете скобите на мрежата по плота, когато поставяте или сваляте мрежата.

Някои от масите се доставят с включена мрежа и стълб, докато други изискват отделна покупка. Мрежите могат лесно да бъдат прикрепени към масата по три различни начина – постоянно закрепени, пружинна скоба или с помощта на винтова скоба.

Постоянно закрепена мрежа

При този тип мрежата често се вижда завинтена отстрани на външни маси. Еднокомпонентните маси за ходова част се доставят с постоянно закрепена мрежа, която може да е по-къса от официалната състезателна дължина.

Пружинна скоба

Много лесни за закрепване и разкачане, тези пружинни скоби са подобни на щипки за пране и се отстраняват сравнително лесно и бързо.

Винтова скоба

Това е най-здравият вариант сред трите, тъй като осигурява силни възможности за настройка. Препоръчително е да използвате филц или да намерите маса с меко покритие върху местата за захващане, тъй като това ще предотврати надраскване на повърхността.

Еднокомпонентни или двукомпонентни

Масите за тенис от една част обикновено имат ходова част или система с единична количка, която позволява на масата да остане цяла и да бъде сгъната в средата. Едно от предимствата на масите от една част е, че е много лесно да подравните половините, докато можете дори да я отворите наполовина и да я използвате, за да тренирате сами. Естествено недостатък е, че такава маса може да заеме голямо място за съхранение.

Масите от две части, от друга страна, са разделени на отделни половини, което ги прави лесно преносими и пестещи място. Въпреки това, тези модели са трудни за подравняване и стартиране на вашата игра. Всяка страна може да има свой собствен комплект колела или те могат да бъдат включени в центъра на масата.

Материал на плота

По-често обикновените играчи или дори някои от професионалните играчи са склонни да игнорират дребните подробности. Материалът на игралната повърхност, рамката под игралната повърхност, заключващият механизъм и дори височината на мрежата могат да бъдат от решаващо значение за постигане на най-добрия геймплей на тенис на маса.

Ето някои от подробностите, които често се пренебрегват от повечето хора –

Дървена или алуминиева повърхност за игра

Повечето тенис маси обикновено имат дървена игрална повърхност. Това е най-добрия плот в повечето случаи, но не се препоръчва за употреба на открито, особено ако има излишна влага, влажност или екстремни температури.

В наши дни устойчивата на атмосферни влияния алуминиева повърхност за игра е много популярна. Тези видове плотове включват дървена сърцевина, която е запечатана в алуминиева обвивка. Това ги прави напълно устойчиви на атмосферни влияния, като същевременно позволява употреба на открито. Такива плотове също са проектирани за устойчивост на изкривяване.

Рамка, ходова част или шаси

Рамката, използвана под игралната повърхност, ще бъде от решаващо значение за определяне на издръжливостта на масата. Евтините маси използват алуминиева или поцинкована тръба.

Масите от нисък клас също се разклащат с течение на времето и дори се изкривяват. Висококачествените маси включват тежки стоманени тръби със солидна централна транспортна рамка.

Тези маси също използват квадратни или овални тръбни крака за максимална стабилност и здравина. Колко напречни греди се използват и броят на точките на свързване към игралната повърхност също ще повлияе на здравината на масата.

Функция за самостоятелна игра

Много от масите ви позволяват да ги сгънете от едната страна на масата и да я оставите, докато използвате другата половина на масата за соло игра. Някои маси имат голямо разстояние между мрежата и сгънатата страна, когато е сгъната за възпроизвеждане. Това обаче не позволява реалистична игра, защото трябва да удряте топката много по-силно, за да не попадне между мрежата и сгънатата повърхност. Винаги избирайте маси, които се сгъват по начин, който не оставя празнина между мрежата и вертикалната игрална повърхност за реалистична самостоятелна игра.

Заключващи механизми

Една висококачествена маса може да се разграничи от евтина маса с ниско качество по начина, по който включва заключващата система. Заключващата система предотвратява случайно отваряне/затваряне на масата, тъй като след като масата е сгъната, игралните повърхности са склонни да се заключват на място. Това ще означава, че масата не може да падне и да нарани някого.

Сглобяване

По-голямата част от масите за тенис на маса обикновено изискват някакъв вид сглобяване. Винаги проверявайте всичко, което е включено, включително инструкциите и инструментите, от които ще се нуждаете, за да сглобите и нивелирате тенис масата. Освен това попитайте за доставката и допълнителните такси за настройка, ако трябва да се обадите на експерт, който да ви помогне да настроите масата.

Маса за тенис за двора

Масите за тенис на маса на открито се предлагат в различни формати, а опората и краката са устойчиви на ръжда/водоустойчиви, за да осигурят на масата стабилна платформа за всякакви условия. Повърхността на масата може да бъде дървена с водоустойчиво покритие, метална или дори някои форми на синтетичен ламинат. Както обикновено, ще трябва да платите повече за по-добро качество.

Един от най-важните елементи за всеки играч е дали може да остави масата за тенис на маса навън в дъжда без да се притеснява. Вероятно ще трябва да закупите висококачествена маса, ако искате да получите точното ниво на хидроизолация, от което се нуждаете.

Ако сте сериозен играч, би било по-важно дали отскокът на масата на открито е подобен на този на масите на закрито.

Така или иначе ще бъде страхотна идея да вземете висококачествено непрозрачно пластмасово покритие, ако искате да предотвратите избледняване или изкривяване на масата под слънцето.

Коя маса за тенис на маса би била най-добра за вас в зависимост от употребата ви?

Маси за тенис на маса за дома

Обикновено има две основни причини хората да получат маса за тенис на маса за домовете си:

Семейно забавление

Ако търсите да закупите маса за тенис на маса за семейна дейност, няма нужда да купувате скъпа маса. Ако ще играете за забавление, вероятно няма да можете да правите голяма разлика между 16 мм маса и 22 мм маса. Би било по-добре да изберете по-евтината алтернатива.

Забележка – По-евтиното е различно от най-евтиното. Избягвайте твърде евтини маси – тези маси могат да бъдат крехки и топката няма да отскоча правилно. 16 мм или 18 мм маса би била много по-добра за игра, като същевременно ще бъде издръжлива.

Сериозна практика

Ако търсите да закупите маса за сериозна практика у дома, тогава би било по-добре да вземете най-доброто качество, което можете да си позволите. Препоръчително е 19 мм маса да е минимално изискване, което трябва да имате предвид.

Но ако успеете да отделите по-голям бюджет, тогава би си струвало да закупите маса с по-добро качество. Скоростта и отскокът биха били по-съвместими с масите, на които сте играли във вашия клуб по тенис на маса.

Маси за тенис за клуб

Ако имате заведение или клуб, в който често се използват маси за тенис, тогава би било по-добре да закупите най-качествената маса, която отговаря на вашия бюджет. Маса 22-25 мм би била чудесен вариант, особено ако е във вашия ценови диапазон. Една грешка, която клубовете са склонни да правят, е, че избират по-евтиния вариант и това може да им струва значителни разходи в дългосрочен план.

Евтините маси се нуждаят от честа подмяна, поради което в крайна сметка струват повече през годините. Висококачествените маси издържат дълго време, което ги прави по-рентабилен вариант.

Също така, играчите в клубовете биха предпочели да играят на висококачествени маси. Ако искате играчите да продължат да се връщат във вашия клуб, трябва да се уверите, че използвате прилично оборудване. Би било разочароващо изживяване някой да дойде за тренировка и да се озове на неподходяща маса, където топката за тенис на маса има смешно отскачане.

Маси за тенис за училище

Обичайно е масите за тенис да понасят удари, когато се използват в училищата. Учениците често ги блъскат, ритат, сядат върху тях, разбиват ги и стоят върху тях. По-евтините маси често не могат да понесат толкова злоупотреба и бързо се повреждат непоправимо. Ето защо би било по-разумно да вземете най-качествените маси, тъй като те ще бъдат здрави и дълготрайни.

Би било идеално да закупите 22-25 мм маси, въпреки че не е задължително да са чисто нови. Добре е да закупите маси втора употреба на достъпни цени.

Колко струват висококачествените маси за тенис на маса?

Можете да си купите евтина маса за тенис само за 300лв, но трябва да избягвате такива маси на всяка цена, защото дебелината на плотовете ще бъде тънка и с лошо качество. Тези маси са евтини с причина и не са добри маси за тенис.

Можете да изберете да закупите маса със средна дебелина (т.е. 16 мм-18 мм) за 400-550лв. Това вероятно ще бъде минимумът, който ще трябва да похарчите, за да закупите маса с прилично качество, която ще има прилично отскачане и дълга издръжливост.

Масите с професионално и състезателно качество с плот от 22 мм до 25 мм могат да струват някъде между 600 и 1200лв. Те са страхотни за игра, като същевременно издържат дълго време.

Цената на масата за тенис на маса зависи от дебелината на плота и други характеристики, описани по-горе.

Избягвайте да избирате по-евтините опции, тъй като те няма да имат качествен отскок и няма да осигурят най-доброто изживяване при игра. Винаги преценявайте внимателно възможностите си и купете масата, която отговаря на вашите изисквания и бюджет.

Каквато и маса за тенис и да изберете, уверете се, че се грижите за нея правилно. Правилните грижи за вашата нова маса ще гарантират, че тя ще издържи дълго време.

Последно

Още по темата