вторник, юли 9, 2024

Къде са най-евтините телефони и смартфони?

Когато става дума за покупка на скъпа техника, включително и смартфони, винаги предварително се правят различни проучвания относно цените и се търсят най-евтините телефони. От Bazar.bg в тази споделят малко повече информация относно това къде са най-достъпните цени.

Как да разберем кои са най-евтините телефони

При избора всеки има две опции: да реши дали ще купува нови смартфони или втора употреба. Ако желанието е за максимално пестене и намиране на най-изгодните оферти, покупката втора ръка е за предпочитане. Добър вариант е намирането на подходяща оферта в обява от специализираните сайтове или уеб-страница на магазин и периодичното следене на цените. Моментът в промоция е най-добрият за покупка на нов смартфон.

Големи намаления още се правят по време на новогодишните и коледни празници. Тогава търговците се надпреварват кой по-изгодни оферти да предложи и това е моментът за покупки на телефони. Черният петък също е с големи намаления на цените на смартфоните. Той се провежда през ноември месец.

Къде се предлагат евтини смартфони

Освен марката и модела, важна особеност при избора на нови или втора употреба телефони, са и техните характеристики. Най-основните сред тях са процесорът, оперативната и вградената памет, камерата, качеството на дисплея, дизайнът. Флагманите са по-скъпи от останалите аналози.

Евтини цени могат да се търсят на различни места:

  • сайтовете за сравнение на цените – местата, където бързо и лесно се виждат отделните оферти на популярните магазини в страната, предлагащи конкретен модел смартфон и най-изгодните цени;
  • онлайн магазините за преоценени телефони – обектите, предлагащи втора употреба телефони, които предварително са преминали процедура по тестване и проверка на техническите параметри;
  • обектите, предлагащи реновирани телефони – апаратите, които са почти нови, но са използвани за демонстрационни. Такива се срещат на изложенията и в магазините, където клиентът има възможност за кратко да се запознае с функционалността и интерфейса на устройството. Подобни смартфони също преминават през предварителни технически тестове и на външен вид са почти като нови;
  • интернет уеб страниците за онлайн обяви – местата, където хората предлагат употребявани вече апарати, които искат да продадат. Там цените са възможно най-достъпните, но е важно да се внимава. В никакъв случай не купувайте продукти, които са подозрително евтини. Това може да е фалшификат, който да има прилики с оригинала само на външен вид.

На какво да обърнете внимание при покупка на употребяван телефон

От сайт за обяви Bazar.bg съветват да не разглеждате обяви без снимки и описание. Ако търговецът иска да продаде апарата си и да направи бърза продажба, ще отдели 5 минути да снима устройството от всички страни и да му напише подробно описание. От сайта съветват още да не вземате на сериозно и обявите със снимки, свалени от интернет. Важно е при избора да се види реалното устройство, а не снимка от мрежата.

Прекалено евтините цени обикновено водят до покупка на фалшификат, чиито характеристики нямат нищо общо с оригинала. При избора е нормално един запазен и добре изглеждащ употребяван смартфон да е по-скъп от този с осезаеми следи от употреба.

Поискайте от продавача да ви изпрати IMEI номера на апарата, чрез който да проверите дали не е краден, има ли гаранция, оригинален ли е и т.н. Това се прави чрез намиране на подходяща онлайн услуга, изискваща въвеждане на IMEI. Така с един клик ще определите всички споменати данни. 15-цифреният код лесно може да се види от етикета върху гърба на кутията или при въвеждане на кода *#06#. Добър вариант е двата кода (на кутията и от апарата) да са идентични.

От сайта за обяви съветват още да купувате мобилни телефони само с оставаща официална гаранция. Дори и няколко месеца да остават до изтичането на гаранцията, това е достатъчно време за проверка на функционалността и наличие на софтуерни или хардуерни дефекти и проблеми. Изискайте предоставяне на гаранционна карта с данните на компанията, от която е направена покупката. Наличието на придружаваща касова бележка е допълнителен знак за лоялност на продавача.

Огледайте внимателно външния вид на смартфона. Проверете за наличие на миниатюрни драскотини и дефекти около винтовете. Стиснете леко корпуса – наличието на скърцане и луфтове може да означава, че устройството е изпускано или е отваряно за ремонт. Това може да е предпоставка за допълнително сваляне на цената. Проверете работата на дисплея и неговата цялост. Ако има стъклен протектор го отлепете, тъй като под него могат да се крият пукнатини и дефекти. Проверете дали тъчскрийнът сработва във всички области на дисплея.

Планирайте внимателно парите за покупката и обърнете внимание на подготовката на бюджета, така че подобна сделка да не ви причини бъдещи финансови затруднения. Непременно изискайте от продавача да получите доставката с опция тест и преглед преди плащане.

Последно

Още по темата