четвъртък, май 16, 2024

Извадете луксозния си фотоапарат от шкафа и започнете да правите повече снимки

Много хора имат нов DSLR или безогледален фотоапарат, който просто стои в чекмеджето. Само че, в действителност няма належаща нужда от него – в повечето случаи смартфонът ви ще може да заснеме желаната снимка или ще можете да се приближите достатъчно близо до действието или обекта, така че да няма нужда от мощността на един фотоапарат.

Колкото и да са се развили камерите на смартфоните през последните няколко години, DSLR фотоапаратите все още имат потенциала да правят по-добри снимки – ако знаете как да ги използвате.

Извадете своя от чекмеджето и започнете да правите снимките, които смартфонът ви не може да направи.

Научете се да го използвате

Смартфоните не само се побират в джоба ви, но и са много по-лесни за използване от DSLR. Дори не е необходимо да отключвате телефона си: просто отваряте приложението за камера, натискате бутона на затвора имате снимка, готова за качване в Instagram.

Разбира се, можете да вложите повече мисъл и да отделите толкова време, колкото ви е необходимо, но дори и тогава процесът все още е супер прост.

Това, което прави DSLR по-плашещо, е, че имате възможности. Все още може да получите добри снимки, като използвате автоматичен режим и оставите нещата да се решават от фотоапарата, но това донякъде обезсмисля целта на DSLR.

Ако се притеснявате да носите тежък фотоапарат, може да улесните задачата си като изберете фотографска раница.

Улеснете пренасянето му с фотографска раница

Ако искате да използвате фотоапарата си повече, трябва да направите така, че и той да е лесен за носене и да превдидите удобна за Вас фотографска раница, в която да можете да подредите и пренасяте лесно техниката.

Първото нещо, което трябва да направите, е да погледнете какво всъщност носите. Имате фотоапарат, но и обектив. Ако разполагате само с обектива от комплекта, доставен с фотоапарата, тогава нямате други възможности. Но ако имате други обективи, тогава ще трябва да избирате между тях или да ги носите със себе си.

Въпреки че са по-големи и по-тежки от основните обективи с единично фокусно разстояние, вариообективите са добри кандидати да спечелят заветното място в раницата ви – те са по-универсални и когато ги използвате, ще ви е по-лесно да правите снимки в повече ситуации.

Планирайте време за правене на снимки

Само си представете колко неприятно би било да нямате фотоапарат подръка, за да заснемете красивия залез.

Както при всичко, което се опитвате да включите в ежедневието си, ако не отделите време за това, то просто няма да се случи. Същото е и с фотографията. Това не означава, че трябва да сте стриктни в определянето на конкретен ден и час – макар че ако сте структуриран човек, това всъщност може и да работи.

Вместо това създайте правила за това кога ще носите фотоапарата със себе си. Няколко полезни идеи:

  • Винаги взимайте фотоапарата със себе си, когато се разхождате през седмицата или в почивните дни.
  • Носете фотоапарата си в колата и спирайте и правете снимки винаги, когато светлината е добра.
  • Прекарвайте един следобед в месеца в поход до някое място, за да направите снимки.

Последно

Още по темата