вторник, юли 9, 2024

Изтъняване, косопад – как да се справите с тези предизвикателства

Косата е като част от идентичността ни. Затова и най-често хората, които искат промяна в живота си, първо решават да си променят прическата. Или си боядисват косата, или я подстригват късо или сменят стила й. Когато обаче косата започне да изтънява, или още по-лошо, когато се появи косопад, разочарованието и негативните емоции са много големи и всеки започва да търси начин как да стимулира растежа на косата или как да спре косопада.

За щастие, живеем във времена, в които има много информация и знания за структурата на косата и какво я поддържа здрава и гъста. Има и варианти за трансплантация на коса, когато това се налага. С две думи – няма защо да притеснявате, просто трябва да се погрижите за косата си.

Ето как да се справите с изтъняването на косата – често това е първият признак на започващ косопад.

Масаж на скалпа за растеж на косата

Подобряването на кръвообращението на скалпа се отразява много добре на състоянието на косата и на кожата на главата. Освен че е много приятно, масажът на скалпа подпомага подхранването на космените фоликули и така косата се снабдява с необходимите вещества, за да е в идеално здраве.

Мултивитамини за коса

Макар че приемането на мултивитамини без предписание от лекар не се препоръчва, все пак имайте предвид, че в днешно време е трудно човек да се храни наистина балансирано и разнообразно. Дори да отделяте сериозно внимание на храната си, се храните с един и същи тип храни, просто защото са ви вкусни.

Така нито косата, нито останалата част от тялото получават необходимите витамини и микроелементи. За да си осигурите нормален растеж на косата, за да гарантирате здравината на косъмчетата и изобщо здравето си, не пропускайте да пиете витамини.

Съставки-звезди за растеж на косата

Ако трябва да посочим поименно съставките, които гарантират вплътняване на косата и бърз растеж, това са фолиевата киселина, витамините от В-групата, цинкът и селенът.

Ще ги откриете не само на рафта в аптеката, но и в ядките, лещата, зеленолистните салати, боб, нахут и др.

Избор на шампоан

Уверете се, че шампоанът, който ползвате, е подходящ за тънка или падаща коса. Има козметични продукти, които просто не се отразяват добре на косата, дори да са качествени. Не се притеснявайте да сменяте шампоаните докато попаднете на този, който прави косата ви да расте здрава, лъскава и гъста.

Източник на снимка:
New Africa / Shutterstock.com

Последно

Още по темата