четвъртък, юли 11, 2024

Избор на абсорбатор според конструкция и начин на инсталиране

Как да си избера абсорбатор?

Специфичността на кухненското пространство изисква поддържането на чистотата на въздуха, а това налага необходимостта от кухненски абсорбатори със специфични характеристики. При избора им, обърни внимание на следните показатели:

  • естетически показатели, определящи как да поставите уреда в интериора;
  • форма;
  • размер;
  • мощност;
  • принцип на действие.

Кухненските абсорбатори са с разнообразни технически параметри и са в различни ценови категории. Предназначението им е да филтрират въздуха в зоната за готвене.

Според конструкцията разграничаваме следните видове:

свободностоящи (самостоятелни, стандартни, плоски);

Те са стандартни (традиционни или класически) с широчина от 50 cm., 60 cm. или 90 cm. Имат плосък корпус и се монтират непосредствено на стената или под окачен кухненски шкаф над печката. Предлагат се с един или с два мотора тип „вентилатор“, работещи както за изсмукване на въздух, така и за рециркулация. Обикновено са в режим на рециклиране и се нуждаят от еднократен филтър с активен въглен за задържане на фините частици. Някои от тях работят в непрекъснат режим, по-скъпи са и се инсталират по-трудно. Почистват въздуха по-ефективно и не се налага употребата на филтри с активен въглен.

Те са сред най-евтините, лесно се сглобяват, но премахват миризмите частично. Предпочитани са от онези, които ценят практичността и искат да си осигурят необходимото ниво на комфорт без допълнителни разходи. Компактни, опростени, удобни, достъпни, заемат минимално пространство и се вписват във всякакви интериори.

Pyramis 065028601 Essential Classic 60 2 мотора White https://electron.bg/pyramis-065028601-essential-classic-motora-white-p-305925.html

Свободностоящ двумоторен абсорбатор за монтаж под шкаф с размер 60 cm. Управлението му се извършва с Push бутони. Максималният капацитет на засмукване е 460 м³/ч., мощността 2х95W, нивото на шума 55dB. Разполага с два метални филтъра и с възможност за използване на филтри с активен въглен.

за вграждане;

Вградените (интегрираните) лесно се монтират в окачен кухненски шкаф, така че въздуховодът е вътре, а видима остава само долната част. Благодарение на тази конструкция, те са скромни и функционални, допълващи интериора на кухнята. Плъзгащият се панел увеличава повърхността на входящия въздух и улеснява управлението. Такива модели се наричат полуинтегрирани.

 

Teka TL 6310 Е.359.БЯ https://electron.bg/teka-6310-e359bia-p-325934.html

Телескопичен абсорбатор за вграждане с размер 60 cm. Двумоторен, с механично управление и с три степени на мощност. Максимален капацитет на засмукване 332 м³/ч. С издърпващ се преден панел, с два метални филтъра и с халогенно осветление. С ниво на шум на минимална степен 56 dBA, на максимална степен 65 dBА. Енергиен клас E.

Видове абсорбатори за вграждане

Абсорбаторите винаги се намират над печката. В зависимост от месторазположението си се разделят на окачени и вградени. Според начина на на инсталация окачените са ъглови (монтират се в ъгъла на кухнята, прикрепени към стената, но се срещат сравнително рядко), каминни (най-търсени) и островни. Куполната форма на тялото им позволява ефективно улавяне на изпаренията.

декоративни, напълно интегрирани;

Декоративните абсорбатори не само пречистват въздуха по време на готвене, но са също истински изделия на модерното изкуство – функционални, със стилен дизайн и с изчистени линии. T-образните модели са представени в различни версии и дизайн. Избират ги онези, които държат на само на техническите характеристики, но но и на естетиката, стила и красотата на дома си.

При някои модели въздухът се изтегля чрез вентилатор и имат система от филтри, докато онези, които работят само в режим на рециркулация, са много удобни по отношение на монтажа, защото не се нуждаят от отдушник. Вентилаторът им е мощен и достатъчно тих, позволяващ ефективно изтегляне на въздуха. Могат да бъдат под формата на панели, прикрепени към стената зад печката или да се простират от повърхността на работната маса до печката, когато е необходимо, и да се скриват обратно след готвене.

Electrolux EFG60563OX https://electron.bg/electrolux-efg60563ox-p-324190.html

Аспиратор за пълно вграждане с размер 56 cm. С уникална технология с ниска консумация на енергия, ниско ниво на шум и максимално чист въздух. Разполага със система Hob2Hood за безжична връзка с котлон. Капацитетът на засмукване е 485 м³/ч. Има три степени на мощност + интензивна. Разполага с карбонов филтър и два алуминиеви филтри и LED осветление. Максимално и минимално ниво на шум (високо/ ниско) –  67/46dB.

каминен тип;

Получили са името „камина“, поради външна прилика с камините вентилационни системи. През последните години се превърнаха в най-разнообразната група въздухопречиствателни устройства. Отличават се с наличието на широк „купол“ за улавяне на въздух над печката и с издигащата се тръба. Обикновено са снабдени с въздуховод, позволяващ да се премахне изпарението от помещения

EUROLUX By FABER GEMMA EG8 X A60 https://electron.bg/eurolux-faber-gemma-eg8-a60-p-322496.html

Свободностоящ декоративен аспиратор с размер 60 cm. С електронно управление, с три степени на скорост + интензивна и с капацитет на засмукване 685 м³/ч. Моторът е от ново поколение – ENERGY мотор EG – 8. Има метални касетъчни филтри, халогенно осветление, система за бърз монтаж и демонтаж. Минимално ниво на шум / EN 60704-3 / – 45 dB (A). Енергиен клас C.

островен тип;

Ако кухнята е голяма, за удобство на домакинята печката може да бъде поставена в центъра, образувайки „остров“. Същото наименование има и абсорбаторът над нея.

Моделите тип „остров“ са считани за най-елитните в категорията. Основното им предимство е възможността да се поставят навсякъде в кухнята, а не само до стената. Могат да се фиксират към тавана, така че да са дори и в средата на стаята, което е особено удобно за кухнята. Функционалността им не се ограничава до няколко скорости, осветление и противовъзвратен клапан, но можете да намерите модели с таймер, интензивен режим и дори контролен панел.

Изпускателната тръба на острова е проектирана за монтаж над плочите. Закрепват се към тавана посредством кабели или телескопична тръба и могат да извършват отделяне и филтриране на въздуха.

Дизайнът им е толкова разнообразен, колкото и свойствата, за да допълни имиджа на кухнята. Същевременно са едни от най-мощните и бързо отстраняват миризмите. Обикновено ширината им на вграждане е около 90 cm.

Последно

Още по темата