петък, май 17, 2024

Има ли значение какви въглени за наргиле използваме?

Въглените са основното гориво за наргилето. Освен електрическите нагреватели, пригодени за изгаряне на инхалационни разтвори, въглените за наргиле практически нямат алтернатива. Ето някои популярни видове въглен и някои навици, чието развитие значително ще повиши качеството и вкуса на вашата наргиле.

Различни видове въглени за наргиле

Самозапалващ се въглен

Доскоро най-популярният вид беше така нареченият самозапалващ се въглен. Тези въглени се получават по естествен път и след това се накисват в сяра и други вещества, които повишават тяхната запалимост. Технически това е добро решение, но не се заблуждавайте от относително ниската им цена. Те отделят отровни изпарения, които съсипват здравето и добавят аромат на барут към тютюна. Пушенето с използването на самозапалващи се въглени неизбежно е придружено от усещане за парене в гърлото и главоболие. Добавките, подпомагащи процеса на горене, могат дори да доведат до изгаряне на няколко слоя алуминиево фолио.

Естествени въглени за наргиле

Друг вид е естественият въглен, получен от кокосови черупки или маслинови или лимонови дървета. Благодарение на ефективния процес на карбонизация, той се характеризира с висока калорична стойност, така че издържа дълго. Освен това, естественият въглен няма мирис и не отделя дим. Единственият остатък от него е пепел.

Маслиновият и лимоновият въглен са широко разпространени на места, където тези растения се срещат естествено.

Още един добър вид са кокосовите въглени, произвеждани предимно в Индонезия и налични в различни форми и размери. Те се състоят главно от карбонизирани кокосови черупки, свързани с естествено свързващо вещество, като тапиока, и следи от пепел от термичната обработка на черупките.

Колкото по-високо е съдържанието на въглерод, толкова по-високо е качеството. Нискокачественият продукт има много ненужни и вредни вещества в състава си. Средната разлика в цената е ниска, така че не си струва да се пести от здраве, качество и вкус. Стандартен пакет от добри въглероди съдържа 64 кубчета, което е достатъчно за около 20 сесии. Всяка марка има свои собствени характеристики, така че си струва да проверите сами какво отличава дадени въглени от другите.

Размерът има значение

Въглените за наргиле се произвеждат в няколко различни форми, в зависимост от предназначението им. Най-популярни са кубичните с дължина на страната от 24 до 27 мм. Има и още по-големи размери – 31 мм и дори 45 мм. Но толкова големи кубчета са непрактични. За разлика от малките кубчета, те намаляват възможността за контролиране на температурата на горене. Поради тази причина е препоръчително да се насочите към стандартните размери.

Голямото предимство на кокосови кубчета е доста дългото време на горене. Два-три въглена са достатъчни, за да загреете една малка чашка за наргиле за час и половина. За по-голяма купа е добре около час след началото да се добавят едно-две кубчета.

И най-важното, което трябва да запомните – за най-добър вкус трябва да използвате само висококачествени въглени!

Последно

Още по темата