Има ли място модата в политиката?

498

Мелания Тръмп и Десислава Радева. Две имена, които в следващите години често ще чуваме. А те пък често ще чуват критики за себе си. При първата й поява пред медиите външният вид на първата дама беше критикуван. Вторият й опит обаче според модните критици и дизайнери е знак за добра промяна.

„С променена изцяло визия. Поздравления за стилиста, който я е променил. Палтото, което е избрала, е с дължината на полата, макар че много малко се разминава, но не е грешка“, обяснява дизайнерката София Борисова.Според етикета – дължината на полата не трябва да бъде над средата на коляното. Грешка, допусната от вече първата дама в първата й медийна проява. Обувките пък трябва да са изчистени. Дълбоките деколтета – забранени. Палтото да покрива горните дрехи. А токът на обувката – висок.

Бившето острие на БСП и настоящ омубдсман е сред спряганите за най-добре облечени дами.

„Винаги се опитвам да съобразявам облеклото си спрямо случая. За всеки сллуай винаги имам в колата чифт обувки с висок ток и едно тъмно сако, а напоследък карам в багажника и едни гумени ботуши“, казва омбусманът Мая Манолова.На официалната церемония по встъпването в длъжност на Румен Радев дрескодът по етикет е задължителен. Но спази ли се? Мистериозна дама пък събра погледите със стила си и всички се питаха коя е тя. Оказа се, че това е художничката Ана Панайотова.
Шапката със сигурност в студено време е предпочитан аксесоар и от мъже, и от жени. Премиерът в оставка Бойко Борисов също не изневери на стила си и спази собствената си традиция – с подобна шапка се появи и на встъпването в длъжност на президента Плевнелиев. Симеон Сакскобурготски също избра шапка тип бомбе за официалната церемония.

Бившият служебен министър на образованието и секретар в президентството – Румяна Коларова също беше избрала дрескод, който да топли.

„Ако полата или роклята, не зная какво е, палтото ги пориваше, щеше да бъде добър избор. Може да сложим и обувка, но може и да остане с този ботуш. Задължително трябва палтото и полата по покриват ботуша“, обяснява дизайнерката София Борисова.
Жени Калканджиева за новите първи дами

И омбудсманът Мая Манолова също не крие, че и тя е допускала нарушения на стила по етикет.

С външен вид по етикет, според модните стилисти, е и Лиляна Павлова. А дали ботушите или класическата обувка е правилният избор при минусови температури.
„Когато е официален случай, няма как ние да не сложим една класическа обувка, която е от кожа, остра, с ток било то 3 см или 7 см. Ако събитието трбява да бъде навън и да прибегнат до избора на боти и ботуши, задължително трбява да са покрити с панталон или с палто“, добавя дизайнерката София Борисова.

В студеното време сестрата на новият вицепрезидент Илияна Йотова – Румяна Тодорова пък бе заложила на топлото и шушлековото яке. Според модните експерти обаче студът никога не може да е оправдание за модните гафове.

Отвъд океана първите дами влагат хиляди долари за външния вид. Мишел Обама – бившата вече първа дама на Америка, която светът и модните експерти запомниха така.

„Мишел Обама е едно олицетворение на цената как трбява да изглкежда в политическия свят. Наложи се като една от впечатляващите и модерни дами“, коментира дизайнерката София Борисова.

Нейното място в Белия дом днес вече е заето от Меланя Тръмп. Или както я наричат модните критици – втората Джаки Кенеди.

„Мелания е една от най-красивите първи дами. Плюс това е европейка и ние много я харесваме. Да не забравяме, че тя е бивш модел, има прекрасна фигура и всичко би й стояло прекрасно. Тя залага на дюсовете, не харесва принтовете“, бе коментарът на дизайнерката София Борисова.

Универално правило, превърнато в клише е, че дрехите правят доброто първо впечатление, но на финала остава друго – умът. Как ще изпратим новите първи по света и у нас, ще стане ясно в края на мандатите им.

„Говорейки за облеклото, трябва да имаме предвид тази негова функция – да изпраща послание, да индикира, да приобщава“, коментира в студиото на „Здравей, България“ модният експерт проф. Любомир Стойков.
Източник: Nova.bg