вторник, юни 11, 2024

Халотерапията и ползите от нея

Халотерапията, наречена също солна инхалация, навлиза все повече в нашето забързано ежедневие. В солните стаи за 30 или 40 минути сякаш времето спира.

Благоприятното влияние на чистия натриев хлорид върху човешкия организъм е известно още от народната медицина най-вече за лекуване на простуди и хрема.

В престоя в стаите за солна инхалация може би най-полезното е пречистването на дихателната ви система. Белите стаи, предназначени за халотерапия насищат клетките с отрицателни йони и така възстановяват функцията на белите дробове. Дихателните пътища се освобождават от прах и бактерии, поради антибактериалните и антимикробните свойства на солта, и по този начин се борят срещу инфекции и вируси. Имунната система се укрепва, а кръвта се обогатява с кислород.

В така наречените солни стаи микроклиматът наподобява този в солните пещери или високо в планината – там, където въздухът е чист. Солта има свойството като кристал да ни изчиства, но не само по този начин „работят“ стаите.

Когато сме в солна стая снабдена с уред наречен халогенератор, той смила пречистената, медицинска сол на необходимите микрочастици и я впръсква в помещението.

Ползите от солната стая:

Докато вие се отпускате в удобния стол или детето ви играе в солния пясъчник, неусетно вдишвате сухия, наситен с прахообразни солни частици въздух. Солта полепва по носните ви канали, а чрез вдишването достига дълбоко в белите ви дробове. Там лечебните ползи имат още по-голям ефект. Солта убива микробите по пътя си, отбъбва лигавицата и дишането ви става по-леко.

Солните частици имат благоприятен козметичен ефект и върху кожата. Неинхалираните (не вдишаните) частици попадат върху кожата ви, като й помагат да балансира рН-то й и да се поднови и ексфолиира вроговеният й слой. Раните и натъртванията зараснат по-бързо. Стимулира се микроциркулацията благодарение на антимикробните свойства на солта. Потиска се растежа и развитието на бактерии, гъбички и др. Това я прави незаменим помощник при акне и себорейни поражения, псориазис и дерматити от различен произход. Освен това, „дишането“ през кожата ще засили кръвообращението и състоянието й като цяло. Не случайно напоследък разпространена практика е да се съчетава с упражнения по йога за лице и дишане.

Препоръки за ползване на солна стая:

Добре е да посещавате солна стая при хрема (включително т.нар. „задна“ хрема), възпаления на белите дробове, изкривяване на носната преграда, алергии, сенна хрема, синузит, асма, акне, кашлица при пушачи, след изкаран ковид, при хронична умора, депресия, безпокойство и чести алергични състояния. Препоръчителните сесии са между 5 и 20, но често хремата се повлиява само след 2-3 посещения.

За релаксиращи и профилактични сесии няма ограничения, но пък е много добра анти-стресова терапия. Пренасищането може да се случи само, ако направите над 20 посещения едно след други, и то ще се изрази само в лека сухота в гърлото.

Извода – ако имате възможност посещавайте солна стая за здраве и красота поне 2 пъти седмично, особено в сезона на гриповете и вирусите.

Последно

Още по темата