събота, май 18, 2024

Ето истината зад най-големите (и най-глупавите) митове за батериите

Да, зареждането на телефона ви през нощта е лошо за батерията му. И не, не е необходимо да изключвате устройството си, за да дадете почивка на батерията. Ето защо:

Ето истината зад най-големите митове за батериите

За предмет, който почти не напуска дланите ни през последните години, за много хора смартфонът все още е магия. И най-големите изненади и чудеса са свързани с „непостоянната батерия“, която ще падне 20% заряд по-бързо, отколкото можете да изключите Bluetooth-а след първото предупреждение (особено когато говорим за батерия на над 2-3 години).

За да компенсираме тези несъответствия, създадохме всякакви митове за батериите. Независимо дали избягваме да оставяме телефона си зареден през нощта, или изключваме захранването, за да оставим на батерията „малко почивка“, ние винаги търсим начини да увеличим производителността на нашите претоварени батерии, дори ако методът не изглежда особено смислен.

По-долу сме събрали истината за някои от най-разпространените митове, със съответното обяснение, както и някои съвети за удължаване на живота на батериите на нашите смартфони.

Дори когато батерията ви е на 100 процента, все още има място за още малко зареждане

Вярно

В батерията на вашия смартфон има повече ток, отколкото показва изобразяваният процент, но ако използвате този ток, в крайна сметка ще намалите драстично общия живот на батерията. Затова реално производителите са избрали да „скриват“ последните проценти от капацитета. Увеличаването на наличния заряд в батерията намалява броя пъти, през които батерията може да бъде заредена и разредена, без да бъде повредена вътрешно. За да издържат батериите за стотици или хиляди цикъла на зареждане, производителите поставят ограничения върху количеството ток, което батериите могат да получават.

За да разберете защо, трябва да знаете малко за това как работят батериите. В основата на повечето литиево-йонни батерии, като тези в смартфони, лаптопи и електрически автомобили, са направени от два слоя: единият от литиево-кобалтов оксид, а другият от графит. Енергията се освобождава, когато литиеви йони се движат от графитния слой към слоя от литиево-кобалтов оксид. Когато зареждате батерия, вие просто премествате тези литиеви йони обратно – от слоя литиево-кобалтов оксид и обратно към графита.

Тук стигаме до проблема с живота на батерията и циклите на зареждане. Изместете твърде много от тези литиеви йони от слоя литиево-кобалтов оксид и цялата структура на слоя се обърква. „Атомната структура на материала всъщност се разпада, ако премахнете целия този литий“, казва Кент Грифит , изследовател по съхранението на енергия в университета в Кеймбридж.

Така че, докато е възможно да се зареди батерия над 100 процента, единственият начин да направите това е да извадите повече от тези важни литиеви йони. „Би било като да издърпате всички опори от пода на сграда“, казва Грифит. Можете да извадите литиевите йони, но късмет да ги върнете обратно, след като сте объркали тази вътрешна структура.Как правлно да зареждаме телефона

Ето защо производителите поставят ограничения за количеството заряд в батериите си. През повечето време те са настроени така, че само около половината от лития в слоя от литиево-кобалтов оксид се отстранява по време на едно пълно зареждане. „Батерията ви може да ви даде повече заряд, ако отидете отвъд премахването на половината от лития, но няма да можете да направите това много пъти.”

Зареждането на телефона ви в самолетен режим го зарежда по-бързо

Вярно (частично)

Често срещан съвет за ускоряване на зареждането на телефона, когато бързате, е да го поставите в самолетен режим. Самолетният режим означава, че всички радиочестоти са изключени, така че няма да имате никакви клетъчни данни и – с някои телефони – вашите Bluetooth и Wi-Fi връзки също ще бъдат прекъснати.

На теория, тъй като телефонът ви върши по-малко работа, батерията трябва да се зарежда по-бързо, нали?

Това е технически вярно, но разликата в скоростта се оказва доста минимална. Изследване на CNET през 2014 г. установи, че включването на самолетен режим само съкращава времето за зареждане с четири минути. Може би да не можете да туитвате, докато чакате, не си заслужава.

Включването на Wi-Fi и Bluetooth във фонов режим е голямо изтощаване на живота на батерията

Вярно

Освен екрана, едно от най-големите изтощавания на живота на батерията е енергията, която телефонът ви губи, опитвайки се да намери и да се свърже с Wi-Fi или мрежи за данни.

Ако някога сте забелязали, че батерията ви пада, докато сте във влак, това вероятно е защото устройството ви работи извънредно, за да се свърже с мобилна мрежа. „Ако можете да се свържете с нещо стабилно, например ако има WiFi във влака, вероятно е по-добре да се свържете с това“, казва Грифит.

Намаляването на яркостта на екрана и времето, необходимо на телефона ви да заспи, също са лесни начини да удължите живота на батерията си.

Използването на неофициално зарядно уврежда телефона ви

Вярно

Не всички зарядни устройства за телефони са създадени еднакви и това може да има разрушителен ефект върху живота на батерията на телефона ви. Зарядните устройства имат всякакви контроли, които ограничават количеството на доставяния ток и спират зареждането му, когато батерията е пълна, но някои зарядни устройства извън марката може да нямат толкова строги настройки за безопасност.

И ако към батерията се подаде твърде много ток, това може да означава изтръгване на твърде много от тези литиеви йони и да доведе до същия вид деградация, за която сте чели по-рано. Това не означава, че всички зарядни устройства извън марката ще бъдат толкова лоши, отбелязва Грифит, но все пак вероятно е по-добре да се придържате към официален модел.

Зареждането на телефона ви през компютър или лаптоп ще повреди батерията

Невярно

Ако не друго, зареждането малко по-бавно вероятно е добро за батериите, казва Грифит. Това отново се връща към онези литиеви йони – усещате ли тема тук? Колкото по-бавно зареждате батерията, толкова по-малко напрежение се оказва върху литиевите йони и структурите, които ги приемат, и толкова по-малко потенциални щети на батерията. Ето защо производителите поставят ограничения за устройствата, за да не се зареждат твърде бързо.

Изключването на устройството от време на време помага да се запази живота на батерията

Невярно

Това също е мит, но не е напълно необоснован. Преди литиево-йонната батерия да стане повсеместна, никел-металхидридната батерия беше избраната акумулаторна батерия. При тези батерии беше невъзможно да се получи точно отчитане на нивото на заряда на батерията без пълно разреждане и след това презареждане на батерията. „Ако бяха наполовина разредени и презаредени, щяхте да загубите къде сте били. Така че ще трябва да се разтоварите напълно, за да следите“, казва Грифит.

При литиево-йонните батерии това вече не е така. Съвременните батерии са в състояние да разчитат състоянието си независимо от нивото им на зареждане и когато устройството ви не се използва, напрежението на батерията е почти същото, както ако беше напълно изключено, така че няма да давате много на батерията на почивка, ако все пак го изключите.

Батериите работят по-зле, когато са студени

Невярно (предимно)

Всъщност обратното е вярно. „Използването на батерията при ниски температури и поддържането на батерията ви хладно е много по-добре за живота на батерията“, казва Грифит. Излагането на батерията ви на високи температури е много по-вероятен начин да намалите цялостния й живот. „Не искате батерията ви да е гореща. Не искате да прегрява, когато се зарежда, не искате да го оставяте на слънце или в колата си.”

Но защо батериите толкова мразят топлината? Причината е свързана с течните електролити, които запълват празнините между слоевете от литиево-кобалтов оксид и графит (помните ли ги?) и спират докосването на двата компонента. Това е, през което преминават литиевите йони, когато се движат между двата слоя, така че е доста важно за структурата на батерията.

При високи температури тези течни електролити започват да се разпадат, което води до разграждане на батерията в рамките на само няколкостотин цикъла на зареждане. Това е основен проблем за батериите на електрически превозни средства, които често прекарват голяма част от деня си, седнали на ярка слънчева светлина. За вашия смартфон обаче, докато обикновено го държите на около стайна температура, вие се справяте добре.

Възможно е телефонът ви да е малко по-бавен при ниски температури и това е, защото тези литиеви йони се движат малко по-бавно, което означава, че батерията може да не е в състояние да осигури толкова енергия на компонентите, ако навън е наистина студено. Промяната обаче обикновено е само лека и не е свързана с трайни повреди на батерията.

Оставянето на зарядно устройство включено на стената и включено губи енергия

Невярно (е, може би малко)

Със зарядни устройства за телефони и други „тъпи“ кабели, които имат само проводник, те вероятно изобщо не черпят енергия, ако няма включено устройство. Когато става въпрос за кабели за телевизор или лаптоп – или всяко зарядно устройство, което има голяма „тухла“ “, прикрепени към него – те са малко по-умни, тъй като често черпят малко количество енергия, докато по същество чакат телевизорът или друго устройство да се стартира от режим на готовност. В миналото потреблението на енергия от тези устройства е било до 10% от средната сметка за енергия на домакинството, но последните промени в регулацията означават, че сега те черпят сравнително малко количество енергия.

Трябва да оставите батерията да падне до 0 процента, преди да презаредите

Невярно

Колкото и да е странно, батериите са подложени на най-голямо напрежение, когато са напълно заредени или напълно празни. Истинското сладко място за батерията е 50% заряд, тъй като това означава, че половината от нейните подвижни литиеви йони са в слоя от литиево-кобалтов оксид, а другата половина е в графитния слой. Това равновесие поставя най-малко напрежение върху батерията и удължава броя на циклите на зареждане, които може да издържи, преди да се разгради.

Така че наистина, ако искате да запазите батерията си възможно най-дълго, трябва да поддържате заряда й между 20 и 80 процента. Това означава, че прекарва възможно най-малко време с много литиеви йони, натъпкани в всеки слой, ситуация, която кара слоевете да се разширяват, като ги натоварва физически. „Но ако го направите, ще получавате само около половината по-малко заряд всеки път, когато го използвате“, казва Грифит. Тогава може би не.

Зареждането над 100 процента ще повреди батерията ви

Вярно (но не поради причината, която си мислите)

Това е тясно свързано с горния мит. Зареждането на телефона ви, така че да остане на 100 процента през нощта, не е страхотна новина за батерията, но това не е защото зареждате повече, отколкото може да издържи. Механизмът за „капково зареждане“ прекъсва зарядното устройство, след като телефонът е достигнал 100 процента заряд, и зарежда батерията само когато падне малко.

Проблемът е, че поддържате нивото на зареждане на 100 процента, което, както знаем от предишния мит, поставя батерията под известно напрежение. „Не е добре“, казва Грифит, „но производителят на батерията го е определил [ограниченията на батерията], така че да не е вредно.“

Смяната на батерията на телефона ви дава нов живот

Вярно

С течение на времето батерията на телефона ви се влошава. Батерията на смартфона обикновено остава да работи с оптимален капацитет за около две до три години. Повечето производители на смартфони не искат да знаете, но всъщност можете да смените батерията на телефона си. Можете да го замените сами, в стил „Направи си сам“, но производителите правят това все по-трудно. Вместо това може да е по-лесно да платите на някой друг за услугата. Можете да проверите здравето на батерията си ръчно и да решите дали искате да изберете нова батерия, за да си спестите още повече за нов телефон.

Последно

Още по темата