вторник, март 26, 2024

Електрическите четки за зъби имат и недостатъци

Неправилната употреба на електрическата четка за зъби може да причини сериозни стоматологични проблеми

През последните години електрическата четка за зъби се превърна в масово използван инструмент за поддържане хигиената на устата. Почти всички хора вярват, че този уред е най-ефикасното средство за премахване на зъбната плака.

Какво обаче не знаете?

Фактът, че не самата четка, а техниката на миене на зъбите е от значение.

Неправилната употреба на това приспособление в неговия електрически вариант може да причини сериозни проблеми – силна чувствителност вследствие на изтриване на зъбите и отдръпване на венците от зъбните шийки.

Правилно ползване на електрическа четка за зъбиВсе повече хора с подобни проблеми, причинени от електрическа четка, сядат на зъболекарския стол, според стоматолозите Бийта Хадади и Ричърд Прайс. Ето какви съвети дават специалистите по дентална медицина.

„Не натискайте прекалено силно. Важно е и миенето да не трае повече от две минути по два пъти на ден. В противен случай рискът от изтриване на зъбите и отдръпване на венците е голям”,  казва д-р Хадади.

„Ако използвате електрическа за зъби, оставете снопчетата сами да си свършат работата под ваше ръководство. Не е необходимо да прилагате сила, за да премахнете плаката”, съветва д-р Прайс.

„Ако не сте сигурни, че миете зъбите си по правилния начин, консултирайте се с вашия зъболекар. Той/тя ще ви покаже както правилната техника, така и силата на натиска, която да прилагате по време на процедурата.

Електрическата четка за зъби е доста ефективна при премахването на плаката, която причинява стоматологични заболявания. Преминаването обаче на определена граница (време, прекалено голям натиск) по отношение на начина на използването й, превръща този инструмент в заплаха за вашето дентално здраве.”

Повече информация за избора на подходящата за вас електрическа четка за зъби и правилната ѝ употреба, вижте на https://www.emk.bg/elektricheska-chetka-za-zabi-izborat/

Последно

Още по темата