вторник, юни 11, 2024

Експертно мнение: Кои витамини и минерали да приемаме за борба с COVID-19?

Темата за авитаминозата и необходимостта от адекватно количество витамини и минерали в организма вълнува много хора, особено през зимния период, когато трудно успяваме да ги набавим чрез храната и слънчевите лъчи.

Темата за авитаминозата и необходимостта от адекватно количество витамини и минерали в организма вълнува много хора, особено през зимния период, когато трудно успяваме да ги набавим чрез храната и слънчевите лъчи. Въпросите, свързани с приема на тези микроелементи, необходими за поддържане на доброто ни здраве, са многобройни и на всички тях отговаря експертът по здравословно хранене Надя Петрова. Тя е участник в конгреса на Европейската асоциация по клинично хранене и метаболизъм, който се проведе в края на 2020 г. заедно с редица други европейски експерти и лекари, които се борят на първа линия с COVID-19 в интензивните отделения.

Кое е най-важното заключение, до което се стигна по време на тази конференция?

След разкриване на многобройни доклади и данни от лекари, полагащи грижи за тежки случаи на болни от COVID-19, най-важният извод беше, че почти при 90% от случаите тежкото протичане на болестта се дължи на липсата на витамини и минерали в организма. По-специално се наблюдава дефицит на следните витамини: А, B6, B12, D3, E и на минералите цинк и селен.

Има ли опасност витамините, които приемаме във вид на хранителни добавки, да бъдат предозирани?

Проблем могат да представляват хранителните добавки и витамините в мега дози, които се продават в магазините и аптечните мрежи. Те могат да съдържат концентрат, който надхвърля от 1000% до 5000% дневната доза, необходима за организма и могат да се окажат токсични. Именно затова такива дози се приемат единствено по лекарско предписание.

Останалите хранителни добавки, съдържащи от 50% до 100% от дневните дози, могат да се приемат и без лекарско предписание ежедневно за попълване нуждите на организма и за повишаване на имунитета срещу вируси и простудни заболявания.

Представлява ли приемът на пресни плодове и зеленчуци най-безвредният начин за набавяне на необходимите микроелементи?

Всички хора, които имат възможност да закупуват качествени плодове и зеленчуци и техният организъм е способен да ги усвоява правилно, следва да набавят тези витамини и минерали чрез директната им консумация в храните.

За съжаление се оказва, че някои хора чисто генетически не могат добре да усвояват витамините от плодовете или зеленчуците, затова се налага да компенсират тези нужди чрез приема на хранителни добавки.витамини в плодове и зеленчуци

Могат ли при възрастните хора добавките на витамини и минерали да причинят проблеми заради придружаващите заболявания?

Да, затова при тези хора най-безопасният вариант за набавяне на дневните нужди от витамини и минерали е директната консумация на плодове и зеленчуци. Най-добри микроелементи можем да получим от качествените био продукти, произведени в екологично чисти райони.

Нещо повече, при възрастните хора се наблюдава дефицит и на протеини, които могат да бъдат набавени не само чрез месо, но и с консумацията на повече бобови, яйца и др.

В много от супермаркетите ще откриете щандове за био продукти, където можете да закупите качествени плодове и зеленчуци, яйца и бобови храни от български производители. Например в ежеседмичната Кауфланд брошура можете да следите за специални намаления на всички тези продукти.

По какъв начин трябва да се хранят спортистите и хората, занимаващи се с активен начин на живот, за да са здрави?

Спортното хранене се различава здравословното. Много често се случва храненето на спортистите да не е здравословно. Затова те трябва внимателно да проучат принципите за здравословно хранене и да подбират добавките, които приемат.

Какво ще кажете за супер храните, като чиа, спирулина, куркума и др?

Въпреки че много от тях са с вече доказани ползи, трябва всеки индивидуално да подходи към тези продукти и да прецени дали те могат да му донесат полза в зависимост от състоянието на организма му и от наличието на евентуални допълнителни заболявания.

Надяваме се, че това интервю ви е било от полза и вече сте решили кои плодове и зеленчуци да добавите към менюто си, за да увеличите приема на витамини и минерали. А ако имате дефицит на някой от тези необходими микроелементи, можете да закупите и започнете да приемате съответната хранителна надбавка в ежедневни дози.

Последно

Още по темата