вторник, юли 9, 2024

Добавките за дизел и бензин и какво трябва да знаем за тях 

Мненията, свързани с ползите от употребата на добавки за дизел и бензин, са разнополюсни. Някои собственици на автомобили ги отричат, докато за други е немислимо да използват колата си без тях. В случая е най-добре да се вземе решение на база реални доказателства, които недвусмислено показват, че подобен вид продукти допринасят за качеството на използваните горива, съветват от Maxauto24.

С какво са полезни добавките за бензин и дизел?

Ползите от използването на добавките за дизел и бензин лежат на тяхната коректна селекция, също както и качество. Октан коректорите са създадени за бензинови двигатели, а цетан коректорите се прилагат при дизелови. В този случай има и други варианти – смазващи и антигел продукти, универсални и почистващи препарати. Реалните им преимущества са валидни и при двата типа мотори:

  • Повишаване степента на ефективност на използваните горива;
  • Подобряване на техническите параметри и работата на мотора с вътрешно горене;
  • Повишаване на цетановото и октановото число;
  • Постигане на още по-голяма мощност, без да се променя използваното количество гориво;
  • Предотвратяване на наслагването на отлагания и утайки, което се наблюдава при различните зони от моторната система;
  • Защита от появата на нагари, което е основна предпоставка за доброто състояние на механизацията;
  • Минимално износване на съставните части – гаранция за по-редки посещения на автосервиза и по-малки разходи за подмяна на компоненти.

Има различни видове добавки за гориво, но грубо казано те се делят според вида на мотора (бензинов или дизелов) и според техния състав – специализирани и универсални. Основната им задача е да осъществят коректно почистване на горивната система, което е своеобразна профилактика и защита от корозия, повреда на редица автокомпоненти и прочее.

Как се избират?

На дневен ред е внимателното проучване на действието на този вид автоаксесоари за коли, като то в случая е да се осъществи едно ефикасно почистване на горивната система, която включва елементи като инжектори, клапи, помпи и др. Експертните съвети са фокусирани към осезателните ползи от употребата на консумативи, като добавките за дизел и бензин, които се предлагат в множество видове.

Изборът им е пряко свързан с техните разновидности – против влага, почистващи, коректори за увеличаване на мощността и универсални, които комбинират няколко качества наведнъж. Освен според основното им предназначение, за бензин и дизел, подобрителните течности за мотори се селектират и според тяхното качество, което във всички случаи трябва да е високо, за да не се стигне до обратния ефект.

Последно

Още по темата