събота, май 18, 2024

Дигиталното здравеопазване – ще ни направи ли по-здрави?

Първият лекар, излъчил операция на живо в интернет, идва в София за Webit.Festival

Дигиталното здравеопазване може да звучи като нещо екзотично по нашите географски ширини, но до края на десетилетието пазарът на дигитални здравни продукти ще достигне 233 милиарда долара. Голяма част от този растеж се дължи на развитието на технологиите за виртуална реалност (VR) и добавена реалност (AR). А с тези нововъведения, дигиталното здравеопазване дава заявка да стане част от медицинската революция, увеличила продължителността на живота ни с 25 години.

Във връзка с това в България пристига пионерът в този нов клон от медицината – доктор Шафи Ахмед. Доктор Ахмед е първият човек в света, излъчил операция на живо в интернет чрез Google Glass. През 2014 г. той показа на света премахването на ракови тъкани от черния дроб и стомаха на 78-годишен човек.

Доктор Шафи Ахмед ще вземе участие в конференцията за дигитална медицина (Digital Health Summit) в рамките на тазгодишния Webit.Festival, който ще се проведе на 25 и 26 април в София.

Какво още може да очакваме?

Здравеопазването от ново поколение скоро ще повиши ефективността на услугите, ще намали разходите и ще персонализира целия процес на лечение на болни.
„Днес здравеопазването е неефективно, бюрократично и скъпо. Това е мултитрилионна индустрия. Какво по-добро място за промяна? Хиляди стартиращи компании, наред с гиганти като Google, IBM, Apple, Samsung и десетки други навлизат и ще променят из основи начина, по който хората се лекуват днес“, допълва темата за дигиталното здравеопазване председателят на Webit.Foundation Пламен Русев.

Прогнозата му е, че през следващите десет години здравеопазването ще бъде най-трансформираната сфера. Миналата година Лабораторията за триизмерни естетични визуализации към Университета в Ню Саут Уелс разработи реалистичен модел на ракова клетка, използвайки данни от електронен микроскоп с висока резолюция и компютърна анимация. Това може да промени изцяло лечението на онкологични заболявания след години на взиране през микроскоп за изследване на клетки.

Още по темата за дигиталното здравоопазване ще научим на Webit.Festival в София, който се провежда под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова и Европейската комисия.

Последно

Още по темата