събота, май 18, 2024

Десетки загинали при атентат срещу хотел в Сомалия

Двайсет и осем души загинаха, а над 40 бяха ранени при нападение срещу хотел в сомалийската столица Могадишу, отговорност за което поеха екстремистите от групировката „Аш Шабаб“, предаде Франс прес.
„Това е броят, който сме потвърдили с нашите екипи, заяви началникът на основната служба за бърза помощ в сомалийската столица, като уточни, че и други линейки са транспортирали ранени.
Атаката започнала с врязване на кола бомба от атентатор самоубиец във входа на хотел „Дая“, който е посещаван често от политици. След това в сградата нахлули четирима въоръжени нападатели. Когато на място пристигнали представители на силите за сигурност и журналисти, пред хотела бил детониран още един автомобил.
Полицията е ликвидирала четиримата нападатели, нахлули в хотела, и увери ,че операцията по обезопасяването на сградата е приключила.
Най-малко четирима журналисти са били ранени, предаде Франс прес. Сред тях е фоторепортер на агенцията, който е пострадал леко.
Около 20 сомалийски депутати са били в хотела, но никой от тях не е пострадал.
Свързаните с терористичната мрежа Ал Кайда екстремисти от „Аш Шабаб“ и преди са нападали хотели в Сомалия.
До 2011 г. групировката контролираше сомалийската столица и голяма част от страната. През последните две години силите на Африканския съюз и сомалийската армия успяха да прогонят ислямистите от техни ключови градски бастиони. „Аш Шабаб“ обаче продължава да е активна от бази в селски райони.
Източник: БТА

Последно

Още по темата