вторник, юни 11, 2024

Дълговете на държавните болници у нас трябва да бъдат изплатени от държавата

Дълговете на държавните болници у нас трябва да бъдат изплатени от държавата. Те са в размер на 400 млн. лв. и могат да бъдат погасени в рамките на мандата на следващия здравен министър, подчерта настоящият министър в оставка Петър Москов днес, след като даде отчет пред медиите за свършеното от него през годините.

От думите му стана ясно, че най-много се гордее с факта, че е успял да наложи ефективни механизми за контрол в системата. Сред основните си грешки Москов посочи невъзможността да осигури политическо мнозинство, което да подкрепи идеите му за реформи в системата. В заключение министърът изтъкна, че основната му цел на този пост е била да върне държавността в сектора чрез налагане на правила. Недовършената реформа в ТЕЛК-овете и неосигуреното политическо мнозинство зад идеите на Москов бяха отчетени от самия него като основни грешки в управлението. Министърът в оставка си призна също така, че не е успял да промени остойностяването на лекарския труд, така че той да се заплаща на база качество, а не на база количество.

Като постижения министърът отчете въвеждането на пръстовата идентификация, която по думите му постигнала „изумителен“ резултат, електронните процедури по договаряне на лекарства, увеличаването на възнагражденията на работещите в спешната помощ, както и въвеждането на национална здравна карта, която да определи нуждата от болници по места.В заключение министърът в оставка каза, че няма да дава оценки на хората, които предстои да наследят неговия пост.

Последно

Още по темата